den store runde søde knold fra supermarkedet med orange midte.
Der findes et hav af sorter med forskellige former, farver og størrelse
Der har været forskellige test forsøg i både ind og udland med lignende klima,
Og der er begyndt at være en del sorter tilgængelige på nettet som er værd at prøve
Vidste du?
Sød kartofler har været kendt i Storbritannien i over 450 år, men det er først indenfor nyere tid, at man har udviklet sorter til hele UK. Sød kartoffel vokser oprindeligt i Andesbjergene og siden spredt sig over flere kontinenter nogle steder kan man høst op mod 15 kg pr plante, vi skal nok se os belønnet med en 1/10.
Det er den 7. mest dyrkede plante i verden, og føder en stor del af befolkningen. Den bliver dyrket i stor stil i Afrika, Asien, Latinamerika og Caribien. Det er nok også derfor at man prøver at lave sorter til nordligere klimaer, men de er stadig lidt sæsonpræget, da modningstiden er ret lang og er udsat for sen forårsfrost. Modsat i efteråret er knolden følsom, et godt lag hækaflip kan hjælpe, den kan dyrkes på friland, i højbede, krukker på altan, kapilærkasser eller direkte i jorden i drivhuset. Sød kartofler er så taknemlig, at den kan dyrkes indenfor i vindueskarmen både for de friske blade, knolde i jorden og forspiring til årets avl af hjemmedyrket sød kartofler
Sød kartoffel er ikke i natskygge-familien som alm. kartofler, søde kartofler er i snerle-familien som er hovedsageligt slyngplanter, derfor ses den ofte omkring 2m-3m høj, hvis den trives og har noget at bindes op af, men den behøver ikke at klatre, den kan også sagtens krybe hen af jorden ligesom blomsterkarse. Hele planten er spiselig, både blomster, blade og de lækre knolde i jorden. Det er faktisk bladene, der er de sundeste på planten, de er sprængfyldt med A og C-Vitamin samt fibre, calcium, magnesium, mangan, zink, kobber, kalium og jern.
Knoldene er også rigtig sunde, de indeholder også A og C-Vitamin, kalium, Calcium magnesium, fosfor og aminosyrer.
Vækstbetingelser
Planten er desværre ikke særlig tilbøjelig til at klatre af sig selv – men med en hjælpende hånd hver 2. dag får du mange planter og kartofler på lidt plads.
Der hvor blad armhulen får jordkontakt dannes rødder.
Sød kartoffel har et stort udvalg af bladformer og farver.
Nogle typer blomstrer aldrig, andre blomstrer altid. De typer som egner sig til nordligt klima blomstrer sjældent.
Som en naturlig del af troperne kræver planter høje temperaturer og en god forsyning af vand. Ideelle forhold er temperaturer mellem 26-30 ° C I godt veldrænet næringsrig jord, gerne let sur jord.
Sød kartofler har en vækstperiode på 3-4 måneder, før de er høstklare. Ofte bliver bladene gule, når knoldene er høstklar, det er et tegn på at planten er ved at trække det sidste næring ud af bladene og ned i knolden.
En veletableret sød kartoffel plante kan producere svimlende 15 kg men sæsonen er meget længere og de kan risikere at være flerårige på sydlige breddegrader. Den stammer fra bjergområder i afrika og kom først til det sydlige spanien i 1500 tallet. Man skal slet ikke regne med sådan et udbytte på vores breddegrader, vi skal være taknemmelige, hvis vi får 1,5 kg. pr. plante
Plantemateriale og dyrkningsvejledning
Søde kartofler spredes ikke normalt ved at plante individuelle knolde men ved “slips” eller stiklinger fra skuddene, der opstår fra øjnene på knolden ligesom, alm kartofler
Det er vigtigt at man vælger sorter, der er tilpasset nordlige klimaer. takket være National Institute for Agricultural Botany i Wellesbourne, som har testet en del af Hvor de ypiske dansker har testet sorter der har patent
Mange frøforhandlere sender nu stiklinger og små planter kaldet slips, som kan købes fra april til maj. Hvis du bestiller små planter eller stiklinger, kan de se lidt jammerlige ud, men bare rolig, de er som sagt i snerlefamilien, så giv dem 3-5 dage i vand for at komme sig og blive tilpas hydreret igen. Vær forsigtig, for de kan være frygtelige skrøbelige når de ankommer. Hvis de er uden rod, kan de efter hydreringen komme over i jord, som bare kan være luftig kompost og sand i en potte. Når rødderne stikker ud af bunden skal den omplantes i større potter, for ikke at få krøllede knolde. Når jordtemperaturen er over 12° C kan de plantes i jorden. Fra midt-slut april i drivhus og midt-slut maj på friland, afhængig af sæsonen. Det er derfor en god ide at holde øje med langtidsprognosen. Sættes med 25-30cm mellem planterne – men dette er ikke afgørende.
Det er blevet så populært med bundvarme, vi syntes det er at bruge sine dyrt tjente penge på unødvendigt lir, som giver et minimalt bedre resultat. med bundvarme kan man hyppe dem ved udplantning for at fremskynde knolddannelsen. I vækstsæsonen trives planten ved 22° C, så de er meget lykkeligere med en eller anden form for beskyttelse. f.eks læ fra en mur, planter, sten,fiberdug eller mistbænke kan være ideelle – et godt lag førne kan hjælpe i efteråret med at beskytte de højtliggende knolde fra frosten, kold vind kan også være hårdt for bladene men ikke noget der går ud over knolden. Jordbunden skal være næringsrig, men ikke overdreven i nitrogen, da det giver mere bladvækst frem for knolddannelse. Det anbefales at give kalium en gang hver 2-3 uge.
Skadedyr, ukrudt og sygdomme i sød kartofler
snegle er mere eller mindre harmløse mod sødekartofler, men mellus kan gøre mere skade og
nogle typer sommerfugle larver og sværmere.
alm. kartofler er gode til at holde ukrudt væk, men sød kartoffel er knap så god, den bliver ikke så tæt selvom at den hurtigt giver noget fylde, senegræs kan hurtigt sætte rødder igennem en kartoffel
Høst og opbevaring
Knolde begynder at dannes fra omkring august, men vent med at høste indtil at bladene bliver ramt af frosten for at opnå maksimalt udbytte.
Knolde vil ikke overleve frost i jorden, så høst dem så hurtigt som muligt ved tegn på kulde på bladene.
Gnid så meget jord af knolden som muligt ved høstning.
for at danne en tykkere skal der kan modstå skimmel og råd, skal de varmebehandles i en uge ved 25 grader, enten i en tørre kasse eller hvis vejret er til det udenfor. Vinden er også god til at få tørret det yderste lag. derefter kan de opbevares 6-8 måneder ved 12-15 grader
Forspiring og Stratificering af sød kartofler
For at få en sød kartoffel til at spire optimalt skal den have en stratificering, i dette tilfælde er det en varmebehandling. Det lykkedes for mig ved at give kartoflerne 30 grader i 2 timer og derefter placere lunt og mørkt indtil at spire dukker op. Man behøver ikke at gøre det, men det fremmer større antal spire og hurtigere spiring, end hvis man undlod at behandle dem. Det er ligeledes med til at fjerne nematoder og evt. svampeinfektioner.
Min erfaring siger, at det klart er nemmest at opbevare dem som alm kartofler efter varmebehandling. Det vil sige lunt og mørkt indtil at der er kommet øjne, så er det med at få dem videre i forløbet. Når spirerne er fremme kan den plantes halvt vandret i en næringsrig veldrænet jord, godt vædet op og på en lys placering indenfor. Man kan også stikke grillspyd igennem og placer den halvt i en kop vand, skift vandet hver 3-4 dag. Her bruger man øjnene på kartoflen, som hurtigt skyder nyvækst ud med stilke og blade. Klip dem af når de er omkring 8 cm lange, herefter puttes de i en kop vand eller direkte i fugtig jord.
kan man bruge sød kartofler fra supermarkedet?
Ja, det kan man godt, men problemet er, at de er dyrket i spanien under et andet klimaforhold end vores. Den producerer ikke lige så godt, som de andre forædlede sorter til vores klima.
De kan dog være rigtig fine til at dyrke i vindueskarmen for at få ‘den indendørs køkkenhave’.
Sød kartoffel sorter
Fælles for disse sorter er, at de giver et nogenlunde udbytte i dansk klima, og at de fleste af dem helst vil være i drivhus for optimalt udbytte, men man kan selv være med til at tilpasse sine søde kartofler, ved at gemme en stor knold til næste års produktion.
Erato ® orange
Dyb orange kød med lyst rødt skind.
Robuste, ovale og store tykke knolde med dejlig smag.
Højt udbytte i væksthuse/tunnel, men kan også dyrkes på friland med fiberdug.
Beauregard
en af de sorter, der har været testet mest i vores klima. Svenske forsøg har givet ca 1,5 kg pr. plante på friland, hvilket er virkelig godt.
Planten er ikke mere varmekrævende end f.eks. tomat eller peber – lang udviklingstid ca. 110-120 dage.
‘Beauregard forbedret’:
Ligner knolde fra supermarkedet.
Har karakteristisk laks-orange kød og god sød smag.
‘Georgia Jet’:
Canadisk sort – Tidlig modning (90 dage) produktiv og pålidelig. indvendig farve er dyb orange og meget velsmagende. skindet er rødligt. velegnet til dansk klima.
Evangeline
er en virkelig sød kartoffel med dobbelt så meget sakkarose end Beauregard, som også er udviklet af LSU AgCenter. Evangeline minder rigtig meget om beauregard både i kvalitet og udbytte, dog er evangeline mere sygdomsresistensen og modstandsdygtighed mod nematode, en sygdom, der er almindelig i monokultur. man kan bekæmpe nematoder med ved at vende tagetes i jorden. Sorten er ikke så god som Beauregard i dansk klima, men man kan være med til at tilpasse sorterne over generationer ved at gemme en kartoffel til næste års høst.
Staten Louisiana er kendt for at producere de bedste søde kartofler med delikat smag fra den berømte “Louisiana Yam” som er kendt over hele verden. Evangeline bygger på denne stærke tradition og er sikker på at imponere alle, der prøver at dyrke den.
Vardeman
Kompakt type. dyb orange midte og gul/brun skind. Virkelig god smag og konsistens.
Denne sort er opkaldt efter en by i Mississippi, som er kendt for at dyrke søde kartofler.
Hvide sød kartoffelsorter
fælles for disse sorter nævnt nedenfor er, at de er hvide i kødet.
Erato ® white
Lange ovale Knolde med god smag og kvalitet. Velegnet til væksthuse/tunnel og friland.
Erato ® Pleno
Hvidkødet med lange ovale knolde.
Erato ® Gusto
Hvid gourmetsort, skal efter sigende smage langt bedre end de traditionelle orangefarvede sorter.
Ellipseformede knolde med smuk lys pink kontrast.
Velegnet til produktion i væksthuse/tunnel og friland.
Bonita
lysebrune knolde med lys midte. Det er en ny generation af kuldetolerante med kortere modningstid.
‘T65’:
Rødt skind og cremet hvid midte. Pålidelige og vækstvillig, med god størrelse knolde. Kan give knolde på helt op til 2 kg.
‘O’Henry’:
Lys brun ydre med guldfarvet midte. Den er glat og strenge løs samt med rig smag af nødder og honning. Sød og aromatisk. Hurtig modningstid (100 dage) O’Henry er lidt tørre end andre søde kartofler, men højtydende som danner knolde i klynger. ideel for krukker på altan eller terrasse.
Lilla søde kartoffel
Erato ® Violet
Dyb lilla sød kartoffel både indvendigt og udvendigt.
Længere modningstid og mere varmekrævende, dyrkes derfor bedst i væksthus.
Murasaki
Lilla sød kartoffel, mild nøddesmag som ikke mister farven efter tilberedning
www.lsuagcenter.comhttps://www.gardenorganic.org.uk/sites/www.gardenorganic.org.uk/files/sns/factsheets/FactsheetSweetPotato.pdf