Viser alle 3 resultater

Engelsk valnød, også kendt som den almindelige valnød eller persisk valnød, er en løvfældende træart hjemmehørende i Europa, Asien og det vestlige Nordamerika. Det dyrkes bredt for sit værdifulde træ, som bruges i møbler og paneler, og for dets spiselige nødder, som indtages både friske og forarbejdede til forskellige fødevareprodukter.

Det engelske valnøddetræ kan blive op til 35 meter højt, med en stammediameter på op til 1,5 meter. Træets blade er store, sammensatte og finnede med 11-23 blade. Træet producerer store, runde nødder indesluttet i et grønt, kødfuldt skal, der sprækkes, når nødden er moden. Nødderne har en glat, hård skal, der indeholder den spiselige kerne, som er rig på olie og en god kilde til protein, fibre og vitaminer.

Valnødder er en vigtig kommerciel afgrøde, hvor de største producenter er USA, Iran og Tyrkiet. I USA dyrkes engelske valnødder primært i Californien, som producerer over 99% af landets samlede afgrøde. Nødderne høstes om efteråret og sælges typisk enten i skal eller afskallede, hvor sidstnævnte er den mere almindelige konsumform.

Ud over sine spiselige nødder er engelsk valnøddetræ højt værdsat for sin skønhed og holdbarhed. Træet er hårdt, tæt og har en rig, mørk farve med et karakteristisk åremønster. Det bruges i en række applikationer, herunder møbler, kabinetter, gulve og finer. Træet er også værdsat for dets modstandsdygtighed over for forfald og insektskader, hvilket gør det til et ideelt valg til udendørsmøbler og terrasser.

Som konklusion er engelsk valnød en alsidig og værdifuld art, værdsat for sine spiselige nødder og højt værdsatte træ. Med sin relativt lette dyrkning og brede tilpasningsevne er den en vigtig afgrøde for både kommercielle og hjemmeavlere, og den er en kilde til mad og en værdifuld ressource for træindustrien.

Dyrkning og beskæring af Juglans regia (engelsk valnød) kan være en givende oplevelse. Her er nogle tips til, hvordan man dyrker og beskærer dette træ:

Dyrkning:
valnødder er forholdsvis ligetil, selvom træet har nogle specifikke krav til vækst. Den foretrækker veldrænet jord og et moderat til varmt klima med moderat nedbør. I områder med varme, tørre somre er kunstvanding ofte nødvendig for at opretholde optimal vækst og nøddeproduktion. Træet er også følsomt over for sen frost, som kan skade de udviklende knopper og reducere afgrødeudbyttet.

Plantning:
Plant nøgne rodtræer om vinteren eller det tidlige forår, eller beholder-dyrkede træer om foråret eller det tidlige efterår. Grav et hul, der er to til tre gange bredden af ​​rodklumpen og lige dybt nok til at tillade toppen af ​​rodklumpen at være i niveau med den omgivende jord. Fyld hullet med jord og vand grundigt.

Vanding:
Engelske valnødder har brug for regelmæssig vanding, især i det første år efter plantning. Vand dybt en gang om ugen i tørre perioder. Efterhånden som træet modnes, vil det blive mere tørketolerant.

Gødskning:
Gød unge træer om foråret med en afbalanceret gødning, Modne træer behøver ikke regelmæssig gødskning, men en årlig påføring af kompost hjælper med at opretholde jordens frugtbarhed.
Beskæring: Valnøddetræer anses for at være en “blødende” art, hvilket betyder, at de frigiver saft fra beskæring. Beskæring om vinteren kan være skadelig, da saftstrømmen kan øges som reaktion på beskæringerne, hvilket gør det sværere for træet at hele og øger risikoen for sygdom.
Det anbefales generelt at beskære engelske valnøddetræer i det sene forår eller forsommeren, efter at saftstrømmen er aftaget, og træet er færdig med at producere ny vækst. Når du beskærer, skal du lave rene snit lige uden for grenkraven, så du undgår at efterlade stubbe, der kan bremse helingen og øge sygdomsrisikoen.

Formål:
Beskæring er vigtig for at fjerne dødt, sygt eller beskadiget træ og for at fremme sund vækst og nøddeproduktion.

Teknikker:
Start med at fjerne dødt, sygt eller beskadiget træ. Fjern derefter eventuelle skud, der vokser fra bunden af ​​træet og eventuelle krydsende eller gnidende grene. Udtynd de resterende grene for at fremme god luftcirkulation og sollysindtrængning. Fjern ikke mere end en tredjedel af træets krone på et år.

Valnød (Juglans regia) kan dyrkes med en række ledsagende planter, herunder:

Blomster:
Blomster som lavendel, rose og kamille kan dyrkes under valnødder og kan hjælpe med at tiltrække bestøvere til området.

Urter:
Urter som timian, rosmarin og oregano kan også dyrkes under valnødder og kan supplere smagen af ​​alle grøntsager dyrket i samme område.

Bunddække:
Bunddække som kløver, vinca og krybende timian kan hjælpe med at undertrykke ukrudt og forbedre jordens sundhed under valnødder.

Dette er blot nogle få eksempler på ledsagende planter, der kan dyrkes med engelske valnødder. Det er dog altid en god idé at undersøge og eksperimentere med forskellige ledsagende planter for at se, hvad der fungerer bedst under dine specifikke vækstbetingelser.

LIste med ledsagerplanter:

Træer og buske
Ahorn (Acer spp)
Morbær (Morbus spp)
Bærmispel (Amalanchier spp)
Pawpaw ‘Indianer banan’ (Asima triloba)
Hickory og pecan (Carya spp)
Eg (Quercus spp)
Tjørn (Createagus spp)
Sumac (Rhus Copallina, Typhina eller Glabra)
Kaki/sharon frugt (Diosypros virginiana )
Hasselnødder (Corylus)
Brombær (Rubus occidentalis)
Ribs (Ribes spp)
Hyld (Sambucus nigra)
Kvæde (Cydonia oblongata)
Kirsebær
Nektarin
Ferskner
Blommer (Prunus spp)

Slyngplanter:

Vin (Vitis spp)
Clematis (Clematis spp)
Blåregn (Wisteria spp)

Stauder:

Ramsløg (Allium ursinum)
Hosta (Hosta spp)
Røllike (Achillea spp)
Prikbladet perikon (Hypericum spp)
Astilbe (Astilbe spp)
Krysantemum (Chrysanthemum spp)
Solhat (Echinacea purpurea)
Lungeurt (Pulmonaria spp)
Jordskokker (Helianthus spp)
Daglilje (Hemerocallis spp)
mynte ( Mentheae )

Anvendelse:
Nøden bliver ofte brugt i konfekt, kager og bagværk
bliver også spist rå
Grønne valnødder høstes omkring slut juni august til kryddersnaps

Opskrift på kryddersnaps med valnødder
10 grønne valnødder
Brøndum snaps eller vodka

Lige fra træet, og flæk dem i kvarte med en skarp kniv.
Læg valnødderne i et glas og fyld 3,5 dl. Brøndum snaps eller vodka på. Skru låget fast, stil snapsen væk – gerne i et mørkt skab.
Valnøddesnapsen skal trække i 3-4 måneder, filtre i gennem et kaffefilter og lad den eftertrække 1 måned, den bliver bedre med tiden

Medicinsk:
Bladene har været brugt mod Alzheimer og er anti-inflammatoriske de anvendes også mod behandling af forstoppelse, kronisk hoste, astma, hudlidelser og rense blodet
Kimbladene anvendes i behandlingen af kræft

Nødden er pakket med mineraler som natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, jern, kobber og zink hjælpsom mod diabetes, højt kolesterol, og blodtryk.
Formeringsmetoden:
formering med frø
så nødden med skald når den er modnet, eller tør dem i et par uger i et luftigt sted. hvorefter man skal give dem en kulde stratificer i køleskabet, i grønsagsskuffen evt. i en pose med savsmuld, det holder dem friske i lang tid og undgår udtørring.
Podning man kan pode i foråret sine valnøddetræer, men det kan være lidt omstændigt, da de skal have varme omkring pode punktet i nogle dage for at dræbe bakterier.

Liste med andre arter og sorter
Arter:
Juglans ailantifolia
Juglans australis
Juglans boliviana
Juglans californica
Juglans cathayensis
Juglans hindsii
Juglans hirsute
Juglans jamaicensis
Juglans mandshurica
Juglans major
Juglans microcarpa
Juglans mollis
Juglans neotropica
Juglans olanchana
Juglans pyriformis
Juglans sigillata
Juglans soratensis
Juglans steyermarkii
Juglans venezuelensis

Sorter:
Amphyon
Broadview
Fejø
Geisenheim 139
Jupiter
Klostervalnød
Lilleø
Majbølle
Plovdivski
Lara

Vil du vide mere om valnødder er der skrevet en artikel du kan finde under tips til dyrkning

er ved at blive tilføjet til kurven

Produktkategorier

Søg
Close this search box.

Danmarks mest bæredygtige planteskole