Bæredygtig beskyttelse mod hare og råvildt

Der dukker altid en masse spørgsmål op omkring frugttræer, Her i den kolde tid Hvor hare eller råvildt har spist af barken. Det er enormt frustrerende, at se sine nyetablerede eller ældre frugttræer blive spist. Selvom at de ofte ikke spiser hele vejen rundt, og træet derved kan heale sig selv, er det ikke optimalt, at træet skal bruge energi på at heale, når det kunne være brugt på at blive større og stærkere og derved kunne bære mere frugt. Samtidig er der en risiko for, at der kommer infektioner inden at træet får healet såret, og dermed forkorter træets levetid.

Normalt går man straks til den nærmeste planteskole for at få råd og vejledning, men det kan blive en dyr og ikke speciel bæredygtig affære. Planteskolen vil foreslå plastikrør eller hjortetaksolie på dåse, som kun har en kortvarig effekt. Det mest optimale er at lave forebyggende arbejde, det nytter nemlig ikke at dække såret med sårbalsam. Træer er som os mennesker, vores sår skal helst have ilt for ikke at skabe et fugtigt miljø, hvor bakterie og svampe vil kunne trives. Disse tips skulle gerne hjælpe jer, der gerne vil undgå at fodre vildt med dyre frugttræer.

man kan lave et hegn 20 cm fra stammen hele vejen rundt i halvanden meters højde (endnu højere hvis man har besøg af krondyr). Hegnet kan laves med fintmasket hønsenet, dette er dog ikke særlig æstetisk og passer ikke ind i en naturgrund.

Som tidligere nævnt er hjortetaksolie en dyr fornøjelse og virker kun kortvarigt, da lugten forsvinder efter næste regnskyld, eller efter blot 3 uger hvor lugten er neutraliseret. Herefter skal man påføre det igen. Man kan heldigvis nemt og billigt lave sit eget hjortetaksolie, og så holder det i øvrigt meget længere. Midlet hedder bensovs (på engelsk “Bonesauce”) -klik på linket for at se hvordan man laver det selv

Alternativet og den mest bæredygtige løsning er, at sammenplante med buske og urter, der indeholder mange olier og stærke dufte. Det kunne være mynte, timian, lavendel, solbær, buksbom, kanelbusk og forsythia. De er alle planter, som dyrene ikke går efter. Det hjælper ikke at plante dem et par meter fra, det skal være klods op af stammen for, at det giver en effekt. De skal helst plantes som en mindre barriere for at have den mest gavnlige effekt.

12 tanker om “Bæredygtig beskyttelse mod hare og råvildt

 1. God ide, men hvis det er nyetablerede frugttræer er det jo ikke en god ide at plante konkurrerende planter så tæt på det lille træ.

  1. Hej Karna
   Mange tak for din kommentar. Som du selv siger, kan det være sværere at få succes med et standard pottegroet træ. Hvis man laver en god etablering, kan etableringsfasen være 2 år, men man ser ofte træer, der først har ordentligt fat efter 3-5 år. Derfor kan det være en fordel at plante så unge træer som muligt, for at få den hurtigste etableringsfase, der på sigt vil give et langt sundere træ. De planter som man etablerer sammen med, skal være tilsvarende jævnaldrende.
   Frugttræer har ikke noget imod at dele lys, tværtimod kan det være lidt hårdt for dem om sommeren. Delvis skygge vil give et mere ideelt mikroklima i ungdomsårene, indtil at de er store nok til at have en rigtig frugtsætning, som skal modnes i solen. Man skal gøde (kompost) + blade omkring de planter, som man sætter pris på, så der ikke er kamp om næring. Vand efter behov.

   Det er sjovere at have interessante eller gavnlige planter i stedet for bar jord eller ukrudt, som ikke giver udbytte og recirkulerer næringsstoffer. Højt græs i foråret vil øge chancen for svampeangreb. Man kan også løse problemet med ukrudt ved at lægge kompost og brun pap med flis/blade ovenpå. Dette mindsker dog biodiversiteten og udbyttet pr kvm.
   Min erfaring siger, at man får et bedre resultat, hvis man imiterer naturens mønstre med eksempelvis pionertræer, ammetræer. Når jeg laver en sammenplantning, kan der godt være op mod 10-15 træer og buske omkring det ønskede blivende træ. Man skal selvfølgelig regulere, således at det ikke er det forkerte træ, der dominere for længe, og dermed påvirker væksten for det blivende træ.

   Bedste hilsner Magnus

   1. Har du gode forslag til ammetræer/-buske mellem frugttræerne?

    1. Hej Tina , typisk bruger man Rødel eller birk, husk at de skal fælles efter 5-6 år

 2. Hej Magnus og Klimaplanter
  Tak for jeres råd om beskyttelse mod angreb af harer og råvildt på frugttræer.
  Har du et godt råd til forebyggelse af musens skader på nye unge æbletræer? Skal til foråret udplante 50 egne podede æbletræer, der er 1-2 år gamle. Har fået fortalt af erfarne folk, at mus kan lave alvorlige skader på de små unge frugttræer.
  De bedste hilsner
  Anita

  1. Hej Anita selvtak og tak for dit spørgsmål

   ja det er rigtigt hvad du har hørt tidligere, det er alle gnavere der kan nyde godt af frugttræer.
   Man kan plante lavendel, helt op af stammen. Det besværliggøre adgang samt gør stammen mere skjult ved jordniveau, hvor faren ligger ved mus.
   derudover hjemmelavet hjortetaksolie gør barken mindre attraktiv at spise, det vil være det samme som at putte ‘god negl’ på fingrene.

   Bedste hilsner
   Magnus

   1. Hej Magnus,
    Du skriver at man kan plante lavendel omkring stammen for at “skjule” stammen for mus + lugten også måske vil afholde hare for også at få interesse. Men hvis der er tale om helt unge træer som 1-2 års træer, er det så stadig en ok løsning, i forhold til konkurrencen om nærig til træets vækst, som er mit primære fokus.

    1. Hej Louise
     der vil ingen betydelig konkurrence være mellem lavendel og 1-2 års træer, plant du bare løs

     Bedste hilsner
     Magnus

 3. Hej Magnus,
  Du skriver at man kan plante lavendel omkring stammen for at “skjule” stammen for mus + lugten også måske vil afholde hare for også at få interesse. Men hvis der er tale om helt unge træer som 1-2 års træer, er det så stadig en ok løsning, i forhold til konkurrencen om nærig til træets vækst, som er mit primære fokus.

  1. Beklager gentagelsen, du skal selvfølgelig ikke svare igen, tak for hjælpen.

 4. Hej. Jeg købte et lille bitte Morbærtræ,- mener det var hvid Morbær, for flere pr siden af dig på marked på Godsbanen. Træet har stået i potte siden, og er nu godt en meter højt og ser ud som om det gerne vil i jorden Jeg har ikke meget meget plads… så mit spørgsmå er, om jeg kan placere det i den ene ende af et bed, hvor jeg også gerne skal dyrke grøntsager, (måske. laver jeg et “hügelbed?)…. Eller vil det tage al kraften. Hvis jeg kan sætte det der,- vil jeg gerne have et par råd om, hvilke grøntsager jeg bedst kan dyrke sammen med det. Vil det iøvrigt være let nok, at beskære Morbærtræet, så det ikke bliver alt for stort? Hilsen fra min 380 m2 kolonihave i Århus.

  1. Hej Gitte, det glæder mig at dit træ har groet fint. Du kan sagtens beskære det om sommeren og gøre den mere busket, i sit udtryk ved at klippe den ned.
   Du skal huske at gøde uanset om du lavet et hügelbed eller anden form for bed, i sær hvis det er grønsager sammen med, da de bruger en del.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

er ved at blive tilføjet til kurven

Produktkategorier

Søg
Close this search box.

Danmarks mest bæredygtige planteskole