Udgivet i Skriv en kommentar

hjemmedyrket kiwi

Actinidia arguta – stikkelsbærkiwi

stikkelsbærkiwi er stadig ikke helt udbredt i norden endnu, det skal vi lave om på. der er i de senere år begyndt at komme flere og flere sorter med hver deres eget præg med hensyn til frugten men også bladform og farve

Planterne fra slægten Actinidia er hjemmehørende i landene i Fjernøsten, fra Manchurien til Java. Deres frugt er et bær, ligesom en tomat eller et stikkelsbær, og i de fleste arter er spiseligt. Normalt er planten enbo, hvilket betyder, at han- og hunblomster bæres på separate planter. men der er også selvbestøvende sorter som Issai og kukowa

Den mest udbredte art er Actinidia deliciosa (Kiwi -frugt) afledt af Actinidia chinensis, hjemmehørende i Yangtze -floddalen i det midterste Kina. I begyndelsen af ​​det 20. århundrede blev det bragt til New Zealand, hvor dets navn blev ændret fra kinesisk stikkelsbær (som syntes at afskrække nogle mennesker) til Kiwi. I dag dyrkes Actinidia deliciosa i vid udstrækning for sin spiselige frugt i varme tempererede zoner i Italien, Spanien, Grækenland, Frankrig, New Zealand, USA, Japan, Israel og Chile. Desværre er alle sorter af Kiwi -frugt frostmøre og fryser ved omkring -10C. Den mest frosttolerante sort af arten, en den selvbestøvende sort ‘Jenny’, kan modstå frost og kulde til -15C, men dens frugt er lille.

Actinidia arguta (Hardy kiwi, stikkelsbærkiwi, mini kiwi) og Actinidia kolomikta (Arctic beauty kiwi) er meget mere frost hårdføre end Actinidia deliciosa og kan derfor dyrkes i det danske klima. Actinidia arguta, afhængigt af en sort, kan modstå temperaturer fra -23 -35C, og Actinidia kolomikta tolererer temperaturer selv ned til -40C. Begge planter betragtes hovedsageligt som prydplanter, ideelle til at dække hegn, vægge og pergolaer på grund af deres voksende vane. De bærer også velsmagende frugt, selvom de er mindre end kiwifrugten vi kender fra supermarkedet

Clematis Arguta

Actinidia KIWI BERRY – HARDY KIWI

I frugthaver og frugtplantager anses sorterne Actinidia arguta, også kendt som MINI KIWI eller Hardy kiwi, for at have det største potentiale takket være deres relativt store, velsmagende bær. For at producere frugt har stokken brug for en lang vækstsæson-omkring 150 frostfrie dage. En voksen plante kan give mellem 10-20 kg bær. Denne voldsomme klatreplante kan blive op til 30-50 m høj i sit hjemland, mens den i et køligere klima, for eksempel i Danmark, når op til 4-8 m høj. Unge skud er brune og skifter farve til grå med alderen. Store ovale grønne blade bliver gule om efteråret og falder kort tid efter.

‘Ananasnaya’ betragtes som den bedste sort til kommerciel dyrkning.

‘Bingo’PBR en polsk sort, der giver velsmagende, aromatiske bær med en ananas smag. Anbefales til produktionsplantager og hushaver. særdeles nem at dyrke

Clematis Arguta

‘Chang Bai Giant’

Clematis Arguta

‘Domino’

‘Geneva’, et amerikansk kvindeligt sort i Genèves forskningsstation, Geneva New York. Det er den tidligst modne sort af arten, frugten modnes fra midten af ​​september til oktober. Mellemstore afrundede bær (3 cm lange og 2 cm på tværs) udvikler en rødbrun blomst, når de er i fuld sol. De er meget velsmagende: søde med en honningssmag og en let aroma. Modne bær bliver bløde ganske hurtigt og falder, især når planten ikke modtager nok vand. En meget produktiv sort, den begynder at bære frugt i det tredje eller fjerde år efter plantning. Den tåler frost og kulde til -30C.

HOKEY POKEY®

Clematis Arguta

‘Issai’, en japansk selvbestøvende sort. Bær modner i midten af ​​oktober. Denne frodige sort bærer ganske velsmagende, mellemstore, aflange (2,5-4 cm lange og 1,5-2,5 cm på tværs) grønne frugter, allerede i det første år efter plantning. Det holder frost ned til omkring -25C. Dens kompakte vækstvaner (op til 3-4m høj) gør den ideel til mindre haver. Velegnet til varmere områder.

‘Jumbo’ en italiensk, hunplante med usædvanlig stor aflang let aflang (grøn op til 5 cm lang og 3 cm på tværs) grøn-gul frugt. De største bær kan veje op til 30g. Frugten er velsmagende sød uden en tydelig aroma og langvarig, selvom den nogle gange kan revne i bunden. Bær modnes fra slutningen af ​​september til midten af ​​oktober. En frodig sort, der begynder at give frugt i det tredje eller fjerde år efter plantning. Den bliver op til 8 m høj og tåler kulde til -28C.

‘Ken’s Red’ en hunplante i New Zealand opdrættet som et kryds af Actinidia arguta var. cordifolia og Actinidia melanaudra. Store (op til 4 cm lange og 3 cm i diameter) holdbare, velsmagende bær, men uden en særpræget aroma, er lilla rød i fuld sol og grøn i skyggen. De modnes fra midten af ​​september til midten af ​​oktober. Modne bær blødgør ikke overdrevent, hvad der gør dem velegnede til transport. Tåler frost og kulde til -25C.

‘Kokuwa’ er en japansk, selvbestøvende sort med velsmagende citronsmag, holdbar frugt, der modnes i slutningen af ​​september-oktober.

‘Lucy’

‘Purpurna Sadowa’, en ukrainsk kvindelig sort, sandsynligvis valgt fra Actinidia purpurea frøplanter eller opnået ved krydsning av Actinidia arguta og Actinidia purpurea. Velsmagende og langtidsholdbare mellemstore (3,5 cm lange og 2,5 cm på tværs) ovale bær, lilla rød i fuld sol og grøn i skyggen, modnes fra midten af ​​september til midten af ​​oktober. Bærer frugt i det tredje – fjerde år efter plantning. Tåler temperaturer ned til -25C.

‘Rogów’ en polsk kvindelig form valgt i Arboretum i Rogów. Ganske velsmagende mellemstor (2,5-3 cm lang og 2-2,5 på tværs) grøn frugt modner fra slutningen af ​​september til begyndelsen af ​​oktober. En meget produktiv sort, den begynder at bære frugt i det tredje eller fjerde år efter plantning. Tåler frost og kulde til -30C.

SCARLET SEPTEMBET KIWI® en polsk sort, der giver rød, velsmagende, sød frugt (Mini Kiwi). Det er den tidligste af alle sorter, der modnes-den starter i slutningen af ​​august og giver frugt indtil midten af ​​september. Anbefales til haver såvel som produktionsplantager.

Clematis Arguta

VITIKIWI® en attraktiv, produktiv sort, der sætter frugt uden bestøvning. Begynder at bære frugt 1-2. År efter plantning. Dens velsmagende, grønne, normalt frøfrie, modning i oktober.

Weiki M, en tysk han sort. Gode bestøvere for alle sorter af stikkelsbærkiwi.
Weiki F Kvindelige prøver er meget produktive. Velsmagende mellemstore (ca. 2,5-3 cm lange og 2-2,5 cm på tværs) modner i oktober, men de falder ikke. De er normalt grønne, men udvikler en mørk brun blomst, når de udsættes for direkte sollys. Smukke skinnende mørkegrønne blade på røde stilke giver planten et attraktivt udseende, hvilket gør det til et lykkeligt ægteskab med nytteværdi og prydværdi. Det begynder at bære frugt i det tredje eller fjerde år efter plantning. Tåler temperaturer ned til -30C.

Actinidia kolomikta – kamæleonbusk

Actinidia kolomikta kræver omkring 130 dage uden frost i jorden for at give frugt. Bær modner i august og falder øjeblikkeligt, hvilket reducerer dets potentiale for udbredt forbrug betydeligt.

Frugten er aflang, cirka 2 cm lang, velsmagende, sød og saftig. Planten kan give op til 10 kg frugt. Katte er meget glade for denne busk og kan beskadige den ved at ridse eller bide i bladene, så det er bedre at sikrebuden med et net i de første tre år. Når den er fuldstændig hærdet, kan den modstå frost og kulde ned til -40 grader.

‘Adam’ – en meget dekorativ polsk hanform med smukt spraglet løv og attraktive hanblomster; en god bestøver for alle sorter af Actinidia kolomikta.

‘Dr Szymanowski’ – en polsk selvbestøvende sort, bemærkelsesværdig på grund af dens spraglede blade og velsmagende frugt. Meget frugtbar, den begynder at bære frugt i sit fjerde eller femte år efter plantning.

‘Sentyabraskaya’ – en produktiv ukrainsk kvindelig sort med attraktivt spraglet løv. I det tredje eller fjerde år efter plantning begynder det at give velsmagende og let aromatisk frugt, der modnes i august.

‘Vitakola’ – en fremragende tjekkisk sort, der giver et væld af velsmagende frugter, usædvanligt store for denne art. Med sine prydblade og citronduftende blomster er det et attraktivt valg i enhver have.

Actinidias formeres bedst fra stiklinger taget i midsommeren. Den skal dyrkes i en beholder i 1-2 år for at sikre god rodfæstning, før den plantes ud i sin permanente plads i haven.

Dyrkning

Hvis du vælger en enbo sort, skal du plante både mandlige og kvindelige former i umiddelbar nærhed (i bedste fald 3-5 m). Når man planter et større antal Actinidia, er det nok at plante en hanform for hver 5-8 hunplante. Disse kan være eksemplarer af forskellige sorter, men bør tilhøre den samme art.

Hanplanterne burde være jævnt fordelt blandt hunplanterne, en fingerregl 6 hunner til 1 han. Hvis du kun har plads til én plante, er det bedst at lægge både en han- og hunform i et hul, eller alternativt vælge en hermafrodit -sort eller podet en hanstamme på en hunplante. Actinidia

arguta blomstrer i begyndelsen af ​​maj og juni og bærer små (1-2 cm i diameter) hvide blomster. Blomstringsperioden for Actinidia kolomikt starter 7-14 dage tidligere. Dens blomster er lidt mindre og har en svag citron duft.

Hanblomster, båret i klaser på mere end et 12 og har veludviklede støvdragere med pollen, der forbliver frugtbare i 3-4 dage, mens hunblomster bæres individuelt eller i klynger af to eller tre og har en stor, De kan bestøves i 9-10 dage. Bærens antal og størrelse afhænger af den gode bestøvning. Det er vigtigt, at både hun- og hanblomster blomstrer på samme tid. De bestøves hovedsageligt af bier og andre insekter og i mindre grad af vind. Desværre er Actinidia blomster relativt uattraktive for insekter, så har brug for mange af dem for at sikre god bestøvning. I mangel af insekter kan du også prøve håndbestøvning. Vælg en ny åbnet hanblomst og børst den i 1-2 sekunder mod en hunblomst. Pollen af ​​en hanblomst er tilstrækkelig til at bestøve omkring fem hunblomster.

Actinidias generelt og mere følsomme arter og kultivarer i særdeleshed vokser bedst på varme, solrige, vindbeskyttede steder. Du bør undgå frosthuler, fordi Actinidias er følsomme over for forårsfrost. Når du planlægger, hvor du skal plante din Actinidia, skal du huske, at store søer og floder er naturlige reservoirer af varme. På samme måde afgiver væggene noget varme og øger dermed chancerne for vinterens overlevelse af disse ømme planter. Vestlige og sydvestlige positioner, Actinidias er mest sårbare i løbet af de første 3-4 år efter plantning, så i den periode skal du være særlig opmærksom på at yde passende beskyttelse mod kulde, f.eks. ved at lægge førne eller gran rundt om plantens bund. Jeg vil ikke anbefale dyrkning i polyethylen tunneler, fordi sådanne planter har en tendens til at starte deres vækstperiode tidligere, hvilket gør dem mere følsomme over for frost i kolde forår.

Actinidias vokser godt i forskellige jordarter, selvom de foretrækker jord, der er rig på organisk stof, men let, Det skal være godt drænet, fugtigt, men ikke vandtæt og noget surt (pH 5-6,5). Da Actinidias er lavt rodfæstede planter, bør du undgå at løsne jorden. Når man planter ud, skal planterne sættes til jorden på samme niveau, som de plejede at vokse i en potte, ned i et hul klædt med kompost eller godt rådnet gødning. Actinidias har brug for store mængder vand i hele vækstsæsonen, og det er især vigtigt at vande planterne regelmæssigt i intensiv vækst eller i det varme vejr. De kræver også afbalanceret gødning med makro- og mikronæringsstoffer.

Beskæring

Når den bruges som prydplante, kan Actinidia efterlades til at vokse på en uhæmmet måde, med kun lejlighedsvis beskæring af beskadet og døde grene. En sådan plante vil imidlertid begynde at give frugt senere, og den vil være af dårligere kvalitet.

For at opnå den bedste afgrøde bør du specielt træne din Actinidia og beskære den hårdt, idet du husker på, at bær bæres på stænglerne, der trænes vandret og er 2-3 år gamle.

I kommercielle plantager trænes Actinidia normalt langs en T-formet espalier, da det sikrer den bedste afgrøde. I amatørdyrkning er det bedst at dyrke planter langs trådene strakt mellem stolper, mod en væg eller et hegn. Det tager 3-4 år at etablere planten, men når det er gjort, vil Actinidia fortsætte med at vokse og bære frugt selv i 50 år.

I den første vækstsæson træner du et førende skud. I januar-februar (gør det før vegetationsperioden starter, ellers bløder det) Trim det 3-5 cm over toppen af ​​understøtningerne. I det andet år vælger du et par af de stærkeste sidestængler og træner dem til siderne, der binder dem til en wire. Om vinteren beskæres deres spidser og efterlader 8-12 knopper på hver af dem. Om foråret udvikler disse knopper sig til permanente frugtstængler og begynder at give frugt i det følgende år. Igen skal de trænes til siderne og klemmes ud ved spidserne i august for at tilskynde til dannelse af mange blomsterknopper. Pluk bær om efteråret, og skær om vinteren 30-70% af frugtstænglerne, over det forgreningspunkt, hvorfra nye frugtskud vil vokse. Hvert år om sommeren og vinteren bør du fjerne alle sideskud, der vokser fra bagagerummet, og tynde ud overdreven vækst. Beskæring hjælper med at kontrollere spredningen og reducerer vegetativ kraft, fremmer frugtvækst og udvikling, tillader tilstrækkelig luftbevægelse gennem planten og åbner indersiden af ​​en busk for at maksimere lysindtrængning, som alle er afgørende for et optimalt frugtsæt, dets smag og kvalitet.

 

Udgivet i Skriv en kommentar

Biotop og mikroklima

Hvad er en biotop?

biotop kan sidestilles med habitat og når man snakker natur findes der biotop overalt, i store og små omfang. for at komme med et simpelt eksempel kunne være en træstub med død ved der har skabt levevilkår for nedbryder svampe og insekter, det giver øget liv som kan gavne både større og mindre dyr og organismer, men det er ikke nødvendigvis at en biotop er ved dødt ved, det kunne også være større områder f.eks urørt skov, opdyrket skov, gran, løvskove, hede, strand eller moser som giver habitat til en bestemt gruppe af planter, dyr og mikroorganismer. Der hver især har deres funktion til at opretholde området, men det behøver heller ikke være store områder, man kan snakke biotop på en bakke, ja selv en kvadratmeter fordi der er forskellige forhold bare på det lille stykke
som har gjort at der er den biodiversitet, i det lokale område.

For at give jer et mere konkret eksempel vil jeg tage et udgangspunkt i en bakke, og der vil være forskel på hvor hvilke planter, dyr og insekter er at findes, for selvom at de lever i det samme område vil de stadig have hver sine forhold, for at være repræsenteret. hvor godt de trives, er afhængig af hvilket mad/næring, vand, varme/kulde, lys, luft og sammenspil med andre arter det gør udfaldet (her snakker vi hvordan det naturligt klare opgaven)

På bakken vil der i toppen være varmer, fordi der mindre vand og kulden trækker ned i bunden og tager næring med ned, det er så forskellige planter der fortrækker det ene frem for det andet. men det vil ikke sige at man ikke kan plante frostfølsom planter i bunden eller vand og næringskrævende planter i toppen, for det er så der mikroklima kommer ind i billedet og hvilken påvirkning man kan gøre med naturlig materialer og design for at opnå de bedste kriterier for de givende planter.
For der hvor vi bestemmer hvor planter skal vokse er ikke sikkert at de vil trives ved, ikke at de bare lige går hen og dør, men man nedsætter levetiden og modstandsdygtigheden ved at placer tingene forkert.
Mit bedste råd at lære hvilke forhold planten vil have og finde ligene planter at plante sammen med fordi naturen har aldrig rigtig monokultur. Da det giver større chance for at der sker mistrivsels pga. det de samme næringsstoffer der bliver optaget og mere modtagelig for sygdomme og skadedyr når sygdommen hopper videre til den næste plante af samme art.

Hvad kan vi bruge det til?

vi kan bruge det i sammenhæng med design af grønne områder.
når vi skal opbygge bede og plantesamfund i sin egen have, park og skov eller hvad man er i gang med at etablere.
Det letter vedligeholdelsesopgaverne og succesoplevelsen, for man kan da lige så godt bruge tiden på at nyde det forarbejde og se sine ting trives i stedet for at f.eks luge, tilføje uansvarlige mængder næring og mistrivsels.

Hvad er et mikroklima

Mikroklima kan også ses både stort og småt perspektiv, man kan sige vi har et europæisk klima, skandinavisk klima, breddegrads klima, ø klima, kyst klima. Centralt klima, syd, øst nord og vest klima, lokalt klima og for at gøre det endnu mindre, man kan sige det mikroklima lige omkring planten og dyret, som har påvirkning for trivsels og levevilkår. Ofte er det i de unge år at en plante er mere udsat, fordi at roden eller toppen stadig er frostfølsom eller sygdomme og skadedyr har letter ved at tage livet af en lille plante.

Alle kender til en sydvendt mur som absorbere varmen og gør området varmere, men vi kan faktisk gøre flere ting for at skabe et varmere mikroklima, og heldigvis for man løber hurtigt tør for sydvendt murværk.
I danmark ligger vi omkring zone 7 til 7B men vi kan faktisk selv gøre at vi spænder mellem zone 6-9 jo højere zonetal jo flere eksotiske planter kan vi dyrke.

Hvordan laver man et  naturligt mikroklima

Vandspejl
Det er en af de lidt mere omstændige måder, men refleksion gør at det bliver skabt højere temperatur samt termisk energi, øget effekt med kombination med kampesten der stikker over vandet.

Sten
Virker om en sydvendt mur som termiskmasse bliver stenen opvarmet om dagen, selv om vinteren med minus grader, kan man gå ud og mærke varme fra en sten der for sollys, så frigiver stenen varmen igen ned igennem jorden og stenens form kan den kan lede vandet væk fra rod halsen gør at temperaturen stiger lokalt om planten.

veldrænet jord
Vand er ofte det der dræber planter og især når vi snakker planter der er på grænsen til at kunne vokse i vores  klima, eller planter der trives ved veldrænet jord , men man vil samtidig gerne have vand tilgængeligt i vækstperioden, så det er en hård fin grænse man er ude efter

Førne (organisk dyne)
et lag af blade og grene, som både beskytter mod frost og vind direkte ved jordniveau, og lavt siddende knopper. Det er samtidig med til at holde på fugten og næring, grundet fordampning fra solen det har betydning for hvor aktiv jorden er og hvor gode mikroorganismerne er til at mobilisere næringsstofferne.

Levende førne/bunddække planter
fordelen ved levende førne er at planterne holder jorden i gang. Især om vinteren med stedsegrønne planter, da planter udskiller 60% af deres sukker fra fotosyntese igennem roden, det man kalder rodeksudater. Der holder mikrolivet i gang hele tiden og øger jord temperaturen.

Amme træer
fungere som vindbeskyttelse, ligesom sydmuren giver den også beskyttelse, i sær om vinteren når vi har vinden, der kommer fra fjeldene, i den nordøstlige retning.
Amme træer er et sammenspil mellem flere planter omkring ens hovedkultur, det man ofte vil kalde  lag 1 i en frugtskov/foodforrest eller skovhave de store langtidslevende store træer eller de mest givende plante eller træer, Naturligt vil en biotop ændre sig i takt med tingene for størrelse og giver mere skygge/optager mere plads så med tiden vil klippe ammetræer helt ned og bruges som chop and drop for at opbygge førne laget, til gavn for de nærtliggende planter.

sammenplantning i starten når træet ikke er så stort, kan man sagtens plante 10-15 andre træer buske og bunddække omkring hovedkulturen, prøv at selv at eksperimentere med hvor mange planter du kan have omkring en hovedkultur, Der er altid en god ide at have et sammenspild mellem flere arter fordi de kan have flere funktioner som f.eks holde skadedyr og infektioner væk, tiltrække insekter der bestøver, opbygge jordkvalitet, mindske fordampning og øge udbyttet på den samme plads, og husk at finde planter der trives under lignende forhold for at opnå størst succes og være forbedret at en plante måske kun skal være der de første år hvorefter den skal have en nyt placering eller en nyt formål

Ideer til planter
Plante forslag, der er velegnet til plantsamfund og amme træer med en hovedkultur – Ahorn, Birk, Bøg, El, Eg, Kristtorn, Lind (aromatiske planter mod skadedyr) Solbær, Mynte Forårsløg, Hvidløg og der er mange flere gode planter at placere sammen, det er bare med at komme ud og finde ud hvad der vokser i samme biotop, Det gør det endnu mere fantastisk, når man går ud i naturen og finder sammenhæng mellem hvorfor at tingene reagere, med de forhold de er under.

Udgivet i Skriv en kommentar

bæredygtighed

Hvad er bæredygtighed?

Bæredygtighed er en udvikling, som handler om at gøre jorden til et bedre sted, til gavn for mennesker og naturen, til de næste generationer.
Det er næsten på alles læber i denne tid, global opvarmning, større økonomiske uligehed, biodiversitetskrise. nogle minder det er pjat mens andre tager det død alvorligt. men heldigvis har politikerne, hørt folkets frustartioner og der virker til at de er blevet mere ambiøse, men er det for at trække stemmer til?
Det skal jeg ikke gøre mig klog på, men der skal ske en drastisk ændring på hvordan vi er som samfund og arbejder sammen med andre lande for at opnå et fælles mål om ‘en bæredygtig fremtid’

og der er sket en stor udvikling de sidste 10 år men der virkelig sket noget de sidste år. Hvor FN er kommet med utallige rapporter fra forskere, der siger at vi ikke kan forsætte med vores konsumeriske velfærd. Vi skal rejse mindre, spise mere lokalt og flere grønsager samt købe mindre nyt.
Men det er også virksomheder der skal være bæredygtige for det er en fremtidsikring for alle
Vi skal bruge cirkulærvirsomheder, social økonimiske virksomheder og miljøbevidste virksomheder, det er en helt ny måde at tænke sin forretning som førhen kun har været præget af at skabe vækst. og vækst kan være godt, afhængig af hvordan vi bruger den, hvis det er at for at skabe mere arbejdskræft eller lette progesser for ikke at slide medarbejder kan det være bæredygtigt men hvis produktionen er belastende skulle man revurdere for alternativer. det hele er med til at give grobund for en bæredygtig fremtid. FN har udarbejdet 17 verdensmål som virksomheder og private kan tage i brug når de skal traffe beslutninger, det er deres 17 bud på hvordan vi redder verden for næste generationer og det er virkelig blevet et omtale emne de sidste par år. klimaplanter bruger den også og har meget fokus på nr 12 (ansvarligt forbrug og produktion) og nr 15 (livet på landet)

Klimaplanter vil gøre sit forsøg på at dele viden inden for det vi har specialiseret sig i: planteproduktion, vi er her ikke bare for at sælge jer planter og andre have relaterede ting. Men vil lære jer hvordan i selv producere planter med succes og hvis i mangler råd og vejledning er i kommet til det rette sted. men det skal også være muligt at få fingrende i vores produkter for det er det der gør vi kan blive ved med at skabe indhold til jer, men det skal ikke være på bekostning af miljøet.
Vi gøre vores bedste for at ændre den nuværende produktion, træde ud hvor andre ryster på hovedet og siger at det er umuligt. vi vil skabe sammenhæng på tværs af virksomheder, samle materialer hvor andre ser affald og skabe positiv indflydelse for vores næste. de skal nemlig have lov til at leve uden frygt, og ha muligheder for at opleve den natur som vi ivrig ødelægger

er økologi og bæredygtighed det samme?

Det korte svar er nej, i fremtiden vil man nok se en blanding f.eks vil konventionel landbrug producere mere og derved mere bæredygtigt end økologi
Men der er ikke taget høje for jordfrugtbarhed, rent drikke vand og biodiversitet og det kan man faktisk sige om begge. Økologi er en bred mærkning som ikke tager højde for bæredygtighed, men der er langt mellem gode økologer for man må gerne sprøjte med godkendte kemikalier, man må gerne pløje jorden til skade for mikroorganimser og andet liv i jorden som orme som i høj grad har betydning for jordens kvalitet og derved jordens egenskaber til at håndtere sygdom, angreb, vand og næringstoffer med andre ord, du får sundere mad.
Man kommer tættere på bæredygtig landbrug gennem biodynamisk og holistisk landbrug som ikke er så udbredt endnu. men det skal nok vinde frem.

Læs mere om hvad vi gør os til den mest prograssive bæredygtige planteskole i Danmark

Spagnumfri dyrkning

Om klimaplanter

Vil du læse mere om tips og ticks så tryk på linket
der bliver også delt en masse viden på video på vores facebook og instagram

Udgivet i Skriv en kommentar

Bæredygtige løsninger og sparetips til havenørden

Der findes et hav af gratis materialer, som virksomheder smider ud, især i detail handlen. Det kan være en dyr fornøjelse at være bæredygtig havenørd, der køber planter, jord, redskaber, smarte selvvandings systemer og jeg skal komme efter dig. Derfor vil vi på klimaplanter.dk gerne dele vores allerbedste sparetips, så du kan komme gang med dine drømme. Er økonomien stram, er der flere muligheder, der kan lette lidt på budgetterne.

1. Spare tip: Havecenter

Der er mange penge at spare, hvis du planlægger dine indkøb til sæsonslutningen, hvor hylderne skal ryddes, til næste års sæson. Planterne har  bedst af at blive plantet i slutningen af året, hvor energien trækker sig ned i roden. I stedet for at blive fristet af planter, der er drevet frem, som nemt kan koste en formue. Det glemmer man når man har kriller i fingrene og vil have dem i jorden.

Mange elsker at pynte sine krukker, men det mest bæredygtige og en billige løsning er at bruge fleåige planter, som ikke nødvendigvis skal fornyes, om ikke andet, kan de blive plantet i jorden.

Ofte har et havecenter helt usalgbare planter, det kan være træer, der er gået ud i dele af kronen. Efterspørg og handel en god pris hjem. Det giver stadig havecenteret reduktion af kostbart affald og det er bedre for dem at få lidt for produkterne end intet, samtidig er du med til at skåne miljøet jo tidligere i leddet genbrug forekommer, jo bedre er det for miljøet.

Jord hvor der er hul i sækken, kan ligeledes give anledning til rabat. Nogle gange er posen eller hele pallen blevet misfarvet af solen og derfor ikke præsentable i udstillingen, men jorden er jo stadig helt fin.

Mange steder hvor der forhandles planter smides: Planter, potter, underbakker og vandings bakker ud. Ofte fordi det er sæsonvare, eller fordi de er blevet tørre og ikke ser præsentable ud i salgsøjemed.
Tag en snak med dem butikken, der ofte er velvillige. Der er jo gevinster for alle parter og ikke mindst for vores miljø og klima.

2.Spare tip: Skrald/affald

Blomsterforhandler har masser af potter og underbakker som de gerne forærer væk.

Supermarkeder smider et utal af forårsløg, hornvioler og mange andre flerårige planter ud. De usalgbare, fordi de hænger lidt pga. af vinden el. vandmangel. De retter sig som regel hurtigt efter vanding og omplantning, om ikke andet så komer de igen til næste år.

I deres affaldscontainer, er det lovligt at tage planter potter med mere. Det kræver at du venter til efter lukketid og at containerne er ulåste og frit tilgængelige. Her kan du finde meget gratis have ”guld”. Men husk aldrig at efterlade rod eller ommøblere deres sortering. Efterlad gerne pladsen pænere, end da du kom. Således ”skraldere” forsat er velkomne.

Kirkegårde tilplanter rigtig meget om foråret, derefter bliver potter og bakker ofte smidt smidt ud.

Anlægsfirmaer, der anlægger grønne områder, har ofte en masse potter og bakker, der skal smides ud i plantesæsonen.

Byggemarkeder. Ja selv byggemarkeder sælger planter og derved ”affald”, som skal håndteres
Jem&Fix har vandingsbakker, som er gode at bruge, når man skal holde sine planter fugtige om sommeren.

Nu er der styr på planter, potter og plastik, så mangler vi bare jorden. Du kan købe ikke præsentable vare i havecenteret, men hvad har vi ellers af gratis muligheder.

3. Spare tip: Jordforbedringer

Overordnet set, har vi en frodig og næringsrig jord, hvor du med fordel stadig kan booste mikrolivet med organisk materiale.

Genbrugspladsen har kompost til selvhent. Klimaplanter bruger det dog ikke selv pga.urenheder som plastik og eventuelle sprøjterester i jorden og manglenede mikroliv, men det må den enkelte jo gøre op med sig selv. Det er stadig bæredygtigt at genanvende.

Savsmuld fra savværker

Der er savværker overalt i Danmark omkring 100 stk., så man vil altid kunne finde en indenfor 50 km fra sin bopæl. (find savværk nær dig her)
Savsmuld kan bruges til hjemmelavet kompost, overfladekompostering, gange og stier, til vinteropbevaring af knolde, nødder og frø, der enten skal holdes frostfrit eller stratificeres inden næste sæson. Derudover kan det bruges til at lave surt miljø til surbundsplanter.

Græsafklip og hækafklip. Du kan evt. tage ud til anlægsgartnere for at hente deres overskudsmaterialer. Det er også noget, der er fint at bruge i komposten. Men igen skal du her være opmærksom på, om du ønsker en hel giftfri have.

Flis kan du få af aborister og skovarbejdere. Hvis du er heldig, får du det gratis ellers kan du prøve at få en god aftale.
Flis kan anvendes som overfladekompostering i: Bede, gange og på stier, for at holde ukrudt væk og for at holde på fugten. Det er også velegnet i kompost.

Pap fås i butikker, der sælger hårde hvidevarer. Gå efter dem uden farve, bare helt alm brun pap. Det kan bruges som naturlig nedbrydelig ukrudts dug

Hvordan laver man surbundsjord?

Vi vil næsten alle sammen have surbundsjord i et eller flere bede, fordi der er mange dejlige spiselige planter, der trives bedst i surbundsjord som: Blåbær, jordbær, mosebølle, bjergthe, agerbær, tranebær, tyttebær og spisekastanje.

Vi skal huske at naturen ikke bare ændre ph fra den ene dag til den anden, det er en langsom proces, som kan tage flere år afhængig af jordtype.
Ved at konstant fjerne organiske materialer fra et område, vil det med tiden blive surt og udpint.

Efter jul bliver der smidt mange juletræer ud. Dem kan du hente på genbrugsstationen eller spørge naboen, om de ikke vil spare turen og bare smide træet over hækken.
Nålene er nemlig med til at give et surt miljø. Desuden kan man tage jorden under gamle nåletræer da jorden højst sandsynligt her er surt miljø.
Savsmuld kan også bruges som sur bunds forbedrings materiale.

God fornøjelse med besparrelserne

Udgivet i 4 kommentarer

Spagnum fri planter. Hvad fanden er det for en gang hippiepis?

Vi har en biodiversitet krise, ikke kun i Danmark, men over hele verden.
Vi er nødt til at ændre vores tankegang, når vi starter produktion. Når vi producerer nyt, er det ofte
på bekostning af miljøet i form af ”affald”. Dette ”affald”/ restprodukt, kan være en anden persons
”guld”.
En simpel måde, er at tænke i recirkulation på,er ved skabe samarbejde og fællesskab mellem
virksomheder, såvel offentlige som private. Et fællesskab, om at nå målet om et Klimavenligt miljø
og en bæredygtig fremtid gennem en cirkulær produktion.
Det er en fremtidsinvestering til vore næste generationer, som også vil kunne få glæde ved at
komme ud i unik natur og opleve dyr og plantearter, som ikke ses andre steder. Vi har i Danmark 3
højmoser tilbage, der pga. menneskelig håndtering har ændret det naturlige økosystem. Heldigvis
er der dele af de 2 nordjyske højmoser er nu blevet fredet. Desværre betyder det bare at
problemet er rykket ud af landegrænsen til østeuropæiske lande, som endnu ikke har samme miljø
årvågenhed

Hvad er spagnum og hvor kommer det fra?

Spagnum er mos arter, der lever i højmoser. Langsomt opbygger disse mosarter et lag af organisk
materiale, der giver et helt særpræget økosystem. Dette økosystem giver levevilkår for truede dyre
og plantearter som f.eks. Soldug, der er den eneste vildtvoksende kødædende plante,
der findes i den vilde natur i Danmark.
Vi en tradition for at bruge spagnum.
Spagnum har vi har brugt det til lidt af hvert igennem tiden.
Før olie og kul, var det en vigtig energikilde til transport og opvarmning, som vi ikke skal
undervurdere. Det har haft en stor betydning, for vores udvikling i samfundet. Det har også været
brugt som jordforbedring i marker og til opdyrkning af enge. Siden start 50’erne har det i betydeligt
omfang, været anvendt i væksthuse og i container produktion. Spagnum har nemlig nogle virkelig
gode egenskaber som vækstmedie, der gør det meget anvendeligt. Spagnum indeholder kun ringe
mængde næring og er et sterilt vækstmedie. Derimod kan det holde på en masse vand og er samtidig
et luftigt medie, der gør det let at kontrollere med vand og nærings til førelse. Spagnum har givet os
mulighed for at lave en standard form for, hvordan et produkt skal se ud for at være salgsklar med
store flotte planter. Vi har tilvendt os en købskultur, hvor vi køber med vores øjne og er utålmodige,
hvad angår at få udbytte af frugttræer og buske. Dette behov kender traditionelle planteproducenter
og derfor produceres de store flotte planter. Den traditionelle planteproducent lært, at det er den
bedste og mest rigtige måde at gøre tingene på.

I Danmark bruger vi ca. 100.000 tons spagnum om året

En svimlende mængde, halvdelen i planteproduktionen og den anden halvdel hjemme i haven.
Heldigvis er der dele af højmoserne, der er blevet fredet, men det er ikke nok, vi skal stoppe alt brug
af spagnum, så vi kan sætte niveauet for, hvordan vi i EU vil løse biodiversitetskrisen og give os en
bedre CO2 profil. Vi skal stoppe import af spagnum fra Polen og andre østeuropæiske lande. Vi er
langt bagud i forhold til at udvikle produkter med fokus på liv, hvor man kan sikre sig, at der er et

gavnligt mikroliv og hvor der tages hånd omkring den vilde natur og det resursespild, der ligger
overalt. Det vil klimaplanter gerne være frontløber på.

Hvad sker der ved, at vi bruger spagnum?

Til det spørgsmål, skal man starte med at se på, hvordan det bliver fremstillet
Det tager mange år at opbygge spagnum i den grad vi bruger det i dag. Med et forbrug på ca.
100.000 tons spagnum årligt, vil det aldrig være en bæredygtig løsning, da naturen ikke i samme
hastighed er i stand til at reetablere sig. Når moser drænes for vand, kommer der ilt til kulstoffet,
der er bundet i jorden i kraft af spagnummen. Her begynder det at nedbrydes og det frigiver en
masse CO2 til atmosfæren, som ellers var lagret i jorden.
Når vi dræner, ændres biotopen, så andre arter begynder at dominere og får indtræden. Pioneer
træer dukker op, da der her er gode levevilkår. Især birk, kan være et problem, da de spreder sig
hurtigt i rigt omfang og tilføjer en stor del organisk materiale. Herved ændres humusindholdet i
jorden og dermed også næringsindholdet. Næringsindholdet har betydning for den flora af planter,
der vokser i dette meget sure og næringsfattige miljø, hvor det er bestemte bakterier, der gør næring
til gængelig for planten

Hvilke alternativer er der til spagnum?

Spagnum er udbredt og bruges i: Potter, krukker, altankasser, diverse muld blandinger og
jordforbedringsprodukter. Kig altid bag på pakken i indholdsfortegnelsen, her kan du se indholdet
af spagnum.
Kokosmuld er et fint alternativ. Det er lavet af restprodukter fra produktion, da det er knuste
kokosskaller. Det kan sendes i komprimeret blokke, som gør man kan fragte store portioner af
gangen selv over lange distancer. Transportmiljøbelastningen udgør et minimum i forhold til den
udledning spagnum, frigiver under nedbrydning.
Kokos kan ikke erstatte hele vores brug af spagnum og vi er stadig afhængig af at udvikle flere
dyrkningsmedier. I Sverige anvendes papiruld og i England bruges træfibre.
Vi mener at det er gode fremtidsudsigter med : Hamp, træfibre og restmaterialer, så som savsmuld
og pap.

Hvorfor kan man ikke bare bruge kompost?

Til så og -priklejord, kan det være en fin blanding med kompost og havejord.
Problemet er dog, at når man skal have planterne til at trives i lang tid i denne jordblanding,
kan den nemt kan blive for tung til pottekultur og skabe råd i rødderne.

Sur jord uden brug af spagnum

For at skabe surt miljø, kan man bruge flere teknikker som: Savsmuld,
grannåle, jord under grantræer, fjerne alt vækst og uden brug af kalk.
Savsmuld har et højt C/N forhold 1/600 hvis man blander det i jorden, optager det hurtigt næring
under nedbrydningsprocessen af savsmuldet. Det bør naturligvis ikke bruges savsmuld fra
imprægneret eller malet træ
Desuden kan affald fra sure madvare som f.eks.: Syrnet mælkeprodukter, citrusskaller, sure æbler
være glimrende materialer at bruge.
Ved at fjerne alt grøn vækst efter blomstring og igen om vinteren, udpines jorden for næringsstoffer
og på den måde, kan man lave habitat for vilde planter og surbunds planter.
Kalk er meget basisk og hæver ph i jorden, derfor bør det undgås, hvis sur jord ønskes.

ref. Praktisk økologi

Udgivet i Skriv en kommentar

Hjemmelavet hjortetaksolie

DIY hjortetaksolie/bone sauce

Hjortetaksolie er lavet af hjortetakker (gevir), horn, knogler, brusk og hår. Det laves ved at opvarme materialet ved indirekte varme. Dette bliver til tyktflydende ildelugtende væske, som smøres på træer med en pensel for at holde uvelkommen dyr væk. Det tager appetitten fra enhver, der havde tænkt sig at skulle spise lidt sød bark fra frugttræerne om vinteren eller om foråret, eller de små delikate blomster og bladknopper som springer ud.

Det kan virke lidt omstændigt at lave olien selv, da der skal bruges flere materialer og lidt arbejde. Til gengæld koster det kun 1/10 af prisen, og holder meget længere tid, end det man køber på dåse,  hvor lugten ofte forsvinder efter blot 3 uger eller efter et regnskyl. Det hjemmelavede holder flere år uden yderligere påsmøring, da det udgør et beskyttende lag.

Det skal du bruge:

  • To metalbeholdere, evt et par gamle gasflasker, som har fået lov til at stå åbne et godt stykke tid, så tanken ikke eksplodere, når toppen skæres over med en vinkelsliber. Vær meget opmærksom eller brug andre stærke og kraftige beholdere.
  • En rist
  • knogler, brusk og dyrehår – dem kan du evt. få ved en jæger, hos slagteren eller lav en aftale med den lokale kvæg- eller svinebonde.
  • Ca 2-2½ trillebør med kløvet tørt brænde.
  • 1 halv kop vand
  • 1 dunk til opbevaring af olien

Fremgangsmåde:
Man graver et hul til den ene beholder, så den er lige under jordniveau.

Herpå lægges risten med knoglerne.

Der hældes en halv kop vand i bunden af beholderen for at give damp og for at undgå, at væsken bliver for tyk og brænder sig fast.

Derefter sætter du den anden beholder henover det hele, så du får et lukket rum.

Fyld  nu sand hele vejen rundt for at forsegle. Man kan også vælge at tætne med ler det meste af vejen rundt (OBS ikke hele vejen rundt, da det er vigtigt at der ikke skabes undertryk, som kan være farligt, hvis man står i nærheden).

Tænd et lille bål for at lave gløder, herefter skal du starte det rigtige bål omkring beholderen. Det gælder ikke om, at det skal brænde hurtige, men ulme i lang tid, og samtidig sikre at det når en rimelig høj temperatur.

Når bålet er brændt ud og beholderne er kølet af, kan du kigge til det igen. I bunden af den nedgravede beholder ligger nu væsken, der skal sies og hældes i en lukket beholder.

Det bliver ikke for gammelt og 3 kg knogler giver snildt 1.5L hjortetakolie. Som sidegevinst ender man også med en god portion kul. Kul er virkelig godt at bruge i haven, da det har mange små kratre, hvor mikroorganismer kan etablerer og reetablere sig  i. Kul har lang levetid og er derfor en god måde at sikre langtidsvirkning og habitat for mikroliv.