Udgivet i Skriv en kommentar

Morbær til den selvforsynende have

 

Morbær med de store brombær lignende frugter. Når man først har smagt frugten, og ungerne kommer med blodrøde munde og hænder, så ved man, at man har valgt et godt frugttræ til sin have. Dens symmetriske tætte krone som ikke bliver for høj, er det perfekt til en villahave og et must i den selvforsynende have med unikke planter.

Morbærs historie

Morbær er en historisk plante fra Anatolia, som er en del af Tyrkiet den dag i dag.
historisk set har det været en meget anvendt kulturplante til silkeorme og har haft stor betydning for udviklingen af, hvordan vi desinficerer redskaber og lokalt inden operationer. Det skyldes indholdet af det aromatiske stof fenol i barken, som gør planten meget resistent mod skadedyr, svampe og bakterier. Stoffet er også blevet brugt til fremstilling af nylon, ukrudtsmiddel og syntetiske plastiktyper. I dag laves dette som regel af petroleum.

Morbær har været anvendt i mange år, og kan spores helt tilbage fra f.kr. I Asien har man dyrket morbus alba som foder til silkeorme. I 1600-tallet indførte romere og grækere det til Europa, da de dyrkede morbus for sin bittersøde frugt til fremstilling af vin. England var specielt begejstret, så de indførte den i større områder for netop at kunne producere silke, men til stor skuffelse vil silkeorme helst have mobus alba. i dag er der sket meget forædling, så man kan sagtens få smagfulde morbus alba sorter f.eks dulce vita.

Vækstbetingelser for morbær

Morbær er et langsomt voksende lille træ, der bruger lidt længere tid på at etablere sig og producere frugter, man plejer at sige omkring 10-15 års alderen, der er forædlet sorter, der bære frugt tidligere.  men derefter kan man nyde de skønneste bær, der modner over en lang periode. Morbær kan vokse i de fleste jordtyper, og sætter ikke krav til lys. Morbær trives på let fugtig veldrænet jord med halvskygge/skygge og gerne på en lun placering. De kan godt lide at få kompost og jorddække om vinteren, så næring er mobiliseret og tilgængelig ved sæsonstart. Morbær kan klare en del luftforurening, så den er ideel i bybilledet.

Blomstring og høst

Morbær blomstrer i maj og høstes løbende sidst i august og september.
De kan anvendes rå, i marmelade eller i vinproduktion.

Beskæring af morbær

Morbær bløder ligesom valnødder, så det bedste tidspunkt for beskæring er om vinteren, hvor den er i dvale, her er der ingen væske transport i gang. Grenene kan godt dø tilbage, klip derfor det visne væk så de kan skyde på ny fra sunde grene. Det er ikke nødvendigt at udtynde og give mere lys ned gennem kronen.

Kommerciel brug

Morbær har aldrig været dyrket kommercielt for frugtens skyld. Det er for arbejdskrævende da man er nødsaget til at klippe frugten af stænglen for at holde den intakt for holdbarheden og for udseendets skyld.
Men efter at der er kommet nye sorter til som kæmpe morbær, der bliver op til 15 cm lange kan det måske ”snart” være muligt at se i supermarkedet.

formering

den letteste måde at få mange planter er ved at spire frøene. De skal have 2-3 måneder kulde før at de kan spire
Man sår frøet fra midt april til maj dækket med et tyndt lag organisk materiale som blade eller savsmuld. De må ikke tørre ud under spiringsprocessen, og der går alt mellem 2-4 uger før at de spirer. Når de er håndterbare skal de omplantes, rødderne på morbær er meget sprøde og skrøbelige,så vær forsigtig når du omplanter. Der er stor forskel på morbær, og hvor lette de er at formere. Nigra er en af de sværeste frugter at stiklingeformere, men det kan lade sig gøre. En anden måde er at pode på mobus alba, så kan man få den sort som man ønsker sig, med bestemte egenskaber, herunder størrelse på træet, alder før frugtsætning, frugtstørrelse og farve. Dette gør man ved sommerpodning i maj/juni.

Medicinsk brug

Klimaplanter.dk tager ikke ansvar ved selvmedicinering, søg altid råd hos egen læge først.
hele planten kan bruges til et eller andet
Bladene kan bruges mod forkølelse, influenza, øjeninfektion og diabetes.
Bladene samles efter den første frost og tørres herefter.
Barken kan laves til en tinktur mod tandpine.
Frugten er brugt mod tinnitus og forstoppelse.
Rodbarken er brugt mod astma, bronkitis, hoste og diabetes.

Arter og sorter af Morus

De mest almindelig arter er Morus alba, nigra og rubra – hvid, sort og rød morbær,
og så er der efterhånden kommet mange sorter til som f.eks:

Hvide morbær
Dolce Vita
Platanifolia dakvorm
Macrophylla

Sorte morbær:

Wellington
Giant Parkisten
Biuro
Pieter

hybrider:
Illinois everbereing

Morus acidosa
mulle (koreansk dværg morbær) meget hårdfør

Andre arter:
Morus bombycis
 
Morus celtidifolia

Morus macroura
Morus australis
Morus papyrifera
Morus mesozygia 
Morus mongolica

Morus serrata
  

Forslag til sammenplantning

morbær er et lille træ som kan vokse med de fleste planter, og er nem at integrere i 2. lag af de 7 vækstlag indenfor permakultur. De kan eksempelvis plantes sammen med:


Træer:

Valnød

Indianer banan

Hyld

Æbletræer


Slyngplanter:

Vin

Passionsblomst

Spinatranke


Buske:

Brombær

Hindbær

Stikkelsbær


Urter:

Hvidløg

Purløg

Tagetes

Blomsterkarse

Sennep

Kløver

Katteurt

Citronmelisse

Kulsukker

Fennikel

Vild jordbær

Stokrose

Kvan

Rabarber

Rejnfan

Alm. Røllike

Krysantemum

 

 

mindre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.