Udgivet i Skriv en kommentar

hjemmedyrket kiwi

Actinidia arguta – stikkelsbærkiwi

stikkelsbærkiwi er stadig ikke helt udbredt i norden endnu, det skal vi lave om på. der er i de senere år begyndt at komme flere og flere sorter med hver deres eget præg med hensyn til frugten men også bladform og farve

Planterne fra slægten Actinidia er hjemmehørende i landene i Fjernøsten, fra Manchurien til Java. Deres frugt er et bær, ligesom en tomat eller et stikkelsbær, og i de fleste arter er spiseligt. Normalt er planten enbo, hvilket betyder, at han- og hunblomster bæres på separate planter. men der er også selvbestøvende sorter som Issai og kukowa

Den mest udbredte art er Actinidia deliciosa (Kiwi -frugt) afledt af Actinidia chinensis, hjemmehørende i Yangtze -floddalen i det midterste Kina. I begyndelsen af ​​det 20. århundrede blev det bragt til New Zealand, hvor dets navn blev ændret fra kinesisk stikkelsbær (som syntes at afskrække nogle mennesker) til Kiwi. I dag dyrkes Actinidia deliciosa i vid udstrækning for sin spiselige frugt i varme tempererede zoner i Italien, Spanien, Grækenland, Frankrig, New Zealand, USA, Japan, Israel og Chile. Desværre er alle sorter af Kiwi -frugt frostmøre og fryser ved omkring -10C. Den mest frosttolerante sort af arten, en den selvbestøvende sort ‘Jenny’, kan modstå frost og kulde til -15C, men dens frugt er lille.

Actinidia arguta (Hardy kiwi, stikkelsbærkiwi, mini kiwi) og Actinidia kolomikta (Arctic beauty kiwi) er meget mere frost hårdføre end Actinidia deliciosa og kan derfor dyrkes i det danske klima. Actinidia arguta, afhængigt af en sort, kan modstå temperaturer fra -23 -35C, og Actinidia kolomikta tolererer temperaturer selv ned til -40C. Begge planter betragtes hovedsageligt som prydplanter, ideelle til at dække hegn, vægge og pergolaer på grund af deres voksende vane. De bærer også velsmagende frugt, selvom de er mindre end kiwifrugten vi kender fra supermarkedet

Clematis Arguta

Actinidia KIWI BERRY – HARDY KIWI

I frugthaver og frugtplantager anses sorterne Actinidia arguta, også kendt som MINI KIWI eller Hardy kiwi, for at have det største potentiale takket være deres relativt store, velsmagende bær. For at producere frugt har stokken brug for en lang vækstsæson-omkring 150 frostfrie dage. En voksen plante kan give mellem 10-20 kg bær. Denne voldsomme klatreplante kan blive op til 30-50 m høj i sit hjemland, mens den i et køligere klima, for eksempel i Danmark, når op til 4-8 m høj. Unge skud er brune og skifter farve til grå med alderen. Store ovale grønne blade bliver gule om efteråret og falder kort tid efter.

‘Ananasnaya’ betragtes som den bedste sort til kommerciel dyrkning.

‘Bingo’PBR en polsk sort, der giver velsmagende, aromatiske bær med en ananas smag. Anbefales til produktionsplantager og hushaver. særdeles nem at dyrke

Clematis Arguta

‘Chang Bai Giant’

Clematis Arguta

‘Domino’

‘Geneva’, et amerikansk kvindeligt sort i Genèves forskningsstation, Geneva New York. Det er den tidligst modne sort af arten, frugten modnes fra midten af ​​september til oktober. Mellemstore afrundede bær (3 cm lange og 2 cm på tværs) udvikler en rødbrun blomst, når de er i fuld sol. De er meget velsmagende: søde med en honningssmag og en let aroma. Modne bær bliver bløde ganske hurtigt og falder, især når planten ikke modtager nok vand. En meget produktiv sort, den begynder at bære frugt i det tredje eller fjerde år efter plantning. Den tåler frost og kulde til -30C.

HOKEY POKEY®

Clematis Arguta

‘Issai’, en japansk selvbestøvende sort. Bær modner i midten af ​​oktober. Denne frodige sort bærer ganske velsmagende, mellemstore, aflange (2,5-4 cm lange og 1,5-2,5 cm på tværs) grønne frugter, allerede i det første år efter plantning. Det holder frost ned til omkring -25C. Dens kompakte vækstvaner (op til 3-4m høj) gør den ideel til mindre haver. Velegnet til varmere områder.

‘Jumbo’ en italiensk, hunplante med usædvanlig stor aflang let aflang (grøn op til 5 cm lang og 3 cm på tværs) grøn-gul frugt. De største bær kan veje op til 30g. Frugten er velsmagende sød uden en tydelig aroma og langvarig, selvom den nogle gange kan revne i bunden. Bær modnes fra slutningen af ​​september til midten af ​​oktober. En frodig sort, der begynder at give frugt i det tredje eller fjerde år efter plantning. Den bliver op til 8 m høj og tåler kulde til -28C.

‘Ken’s Red’ en hunplante i New Zealand opdrættet som et kryds af Actinidia arguta var. cordifolia og Actinidia melanaudra. Store (op til 4 cm lange og 3 cm i diameter) holdbare, velsmagende bær, men uden en særpræget aroma, er lilla rød i fuld sol og grøn i skyggen. De modnes fra midten af ​​september til midten af ​​oktober. Modne bær blødgør ikke overdrevent, hvad der gør dem velegnede til transport. Tåler frost og kulde til -25C.

‘Kokuwa’ er en japansk, selvbestøvende sort med velsmagende citronsmag, holdbar frugt, der modnes i slutningen af ​​september-oktober.

‘Lucy’

‘Purpurna Sadowa’, en ukrainsk kvindelig sort, sandsynligvis valgt fra Actinidia purpurea frøplanter eller opnået ved krydsning av Actinidia arguta og Actinidia purpurea. Velsmagende og langtidsholdbare mellemstore (3,5 cm lange og 2,5 cm på tværs) ovale bær, lilla rød i fuld sol og grøn i skyggen, modnes fra midten af ​​september til midten af ​​oktober. Bærer frugt i det tredje – fjerde år efter plantning. Tåler temperaturer ned til -25C.

‘Rogów’ en polsk kvindelig form valgt i Arboretum i Rogów. Ganske velsmagende mellemstor (2,5-3 cm lang og 2-2,5 på tværs) grøn frugt modner fra slutningen af ​​september til begyndelsen af ​​oktober. En meget produktiv sort, den begynder at bære frugt i det tredje eller fjerde år efter plantning. Tåler frost og kulde til -30C.

SCARLET SEPTEMBET KIWI® en polsk sort, der giver rød, velsmagende, sød frugt (Mini Kiwi). Det er den tidligste af alle sorter, der modnes-den starter i slutningen af ​​august og giver frugt indtil midten af ​​september. Anbefales til haver såvel som produktionsplantager.

Clematis Arguta

VITIKIWI® en attraktiv, produktiv sort, der sætter frugt uden bestøvning. Begynder at bære frugt 1-2. År efter plantning. Dens velsmagende, grønne, normalt frøfrie, modning i oktober.

Weiki M, en tysk han sort. Gode bestøvere for alle sorter af stikkelsbærkiwi.
Weiki F Kvindelige prøver er meget produktive. Velsmagende mellemstore (ca. 2,5-3 cm lange og 2-2,5 cm på tværs) modner i oktober, men de falder ikke. De er normalt grønne, men udvikler en mørk brun blomst, når de udsættes for direkte sollys. Smukke skinnende mørkegrønne blade på røde stilke giver planten et attraktivt udseende, hvilket gør det til et lykkeligt ægteskab med nytteværdi og prydværdi. Det begynder at bære frugt i det tredje eller fjerde år efter plantning. Tåler temperaturer ned til -30C.

Actinidia kolomikta – kamæleonbusk

Actinidia kolomikta kræver omkring 130 dage uden frost i jorden for at give frugt. Bær modner i august og falder øjeblikkeligt, hvilket reducerer dets potentiale for udbredt forbrug betydeligt.

Frugten er aflang, cirka 2 cm lang, velsmagende, sød og saftig. Planten kan give op til 10 kg frugt. Katte er meget glade for denne busk og kan beskadige den ved at ridse eller bide i bladene, så det er bedre at sikrebuden med et net i de første tre år. Når den er fuldstændig hærdet, kan den modstå frost og kulde ned til -40 grader.

‘Adam’ – en meget dekorativ polsk hanform med smukt spraglet løv og attraktive hanblomster; en god bestøver for alle sorter af Actinidia kolomikta.

‘Dr Szymanowski’ – en polsk selvbestøvende sort, bemærkelsesværdig på grund af dens spraglede blade og velsmagende frugt. Meget frugtbar, den begynder at bære frugt i sit fjerde eller femte år efter plantning.

‘Sentyabraskaya’ – en produktiv ukrainsk kvindelig sort med attraktivt spraglet løv. I det tredje eller fjerde år efter plantning begynder det at give velsmagende og let aromatisk frugt, der modnes i august.

‘Vitakola’ – en fremragende tjekkisk sort, der giver et væld af velsmagende frugter, usædvanligt store for denne art. Med sine prydblade og citronduftende blomster er det et attraktivt valg i enhver have.

Actinidias formeres bedst fra stiklinger taget i midsommeren. Den skal dyrkes i en beholder i 1-2 år for at sikre god rodfæstning, før den plantes ud i sin permanente plads i haven.

Dyrkning

Hvis du vælger en enbo sort, skal du plante både mandlige og kvindelige former i umiddelbar nærhed (i bedste fald 3-5 m). Når man planter et større antal Actinidia, er det nok at plante en hanform for hver 5-8 hunplante. Disse kan være eksemplarer af forskellige sorter, men bør tilhøre den samme art.

Hanplanterne burde være jævnt fordelt blandt hunplanterne, en fingerregl 6 hunner til 1 han. Hvis du kun har plads til én plante, er det bedst at lægge både en han- og hunform i et hul, eller alternativt vælge en hermafrodit -sort eller podet en hanstamme på en hunplante. Actinidia

arguta blomstrer i begyndelsen af ​​maj og juni og bærer små (1-2 cm i diameter) hvide blomster. Blomstringsperioden for Actinidia kolomikt starter 7-14 dage tidligere. Dens blomster er lidt mindre og har en svag citron duft.

Hanblomster, båret i klaser på mere end et 12 og har veludviklede støvdragere med pollen, der forbliver frugtbare i 3-4 dage, mens hunblomster bæres individuelt eller i klynger af to eller tre og har en stor, De kan bestøves i 9-10 dage. Bærens antal og størrelse afhænger af den gode bestøvning. Det er vigtigt, at både hun- og hanblomster blomstrer på samme tid. De bestøves hovedsageligt af bier og andre insekter og i mindre grad af vind. Desværre er Actinidia blomster relativt uattraktive for insekter, så har brug for mange af dem for at sikre god bestøvning. I mangel af insekter kan du også prøve håndbestøvning. Vælg en ny åbnet hanblomst og børst den i 1-2 sekunder mod en hunblomst. Pollen af ​​en hanblomst er tilstrækkelig til at bestøve omkring fem hunblomster.

Actinidias generelt og mere følsomme arter og kultivarer i særdeleshed vokser bedst på varme, solrige, vindbeskyttede steder. Du bør undgå frosthuler, fordi Actinidias er følsomme over for forårsfrost. Når du planlægger, hvor du skal plante din Actinidia, skal du huske, at store søer og floder er naturlige reservoirer af varme. På samme måde afgiver væggene noget varme og øger dermed chancerne for vinterens overlevelse af disse ømme planter. Vestlige og sydvestlige positioner, Actinidias er mest sårbare i løbet af de første 3-4 år efter plantning, så i den periode skal du være særlig opmærksom på at yde passende beskyttelse mod kulde, f.eks. ved at lægge førne eller gran rundt om plantens bund. Jeg vil ikke anbefale dyrkning i polyethylen tunneler, fordi sådanne planter har en tendens til at starte deres vækstperiode tidligere, hvilket gør dem mere følsomme over for frost i kolde forår.

Actinidias vokser godt i forskellige jordarter, selvom de foretrækker jord, der er rig på organisk stof, men let, Det skal være godt drænet, fugtigt, men ikke vandtæt og noget surt (pH 5-6,5). Da Actinidias er lavt rodfæstede planter, bør du undgå at løsne jorden. Når man planter ud, skal planterne sættes til jorden på samme niveau, som de plejede at vokse i en potte, ned i et hul klædt med kompost eller godt rådnet gødning. Actinidias har brug for store mængder vand i hele vækstsæsonen, og det er især vigtigt at vande planterne regelmæssigt i intensiv vækst eller i det varme vejr. De kræver også afbalanceret gødning med makro- og mikronæringsstoffer.

Beskæring

Når den bruges som prydplante, kan Actinidia efterlades til at vokse på en uhæmmet måde, med kun lejlighedsvis beskæring af beskadet og døde grene. En sådan plante vil imidlertid begynde at give frugt senere, og den vil være af dårligere kvalitet.

For at opnå den bedste afgrøde bør du specielt træne din Actinidia og beskære den hårdt, idet du husker på, at bær bæres på stænglerne, der trænes vandret og er 2-3 år gamle.

I kommercielle plantager trænes Actinidia normalt langs en T-formet espalier, da det sikrer den bedste afgrøde. I amatørdyrkning er det bedst at dyrke planter langs trådene strakt mellem stolper, mod en væg eller et hegn. Det tager 3-4 år at etablere planten, men når det er gjort, vil Actinidia fortsætte med at vokse og bære frugt selv i 50 år.

I den første vækstsæson træner du et førende skud. I januar-februar (gør det før vegetationsperioden starter, ellers bløder det) Trim det 3-5 cm over toppen af ​​understøtningerne. I det andet år vælger du et par af de stærkeste sidestængler og træner dem til siderne, der binder dem til en wire. Om vinteren beskæres deres spidser og efterlader 8-12 knopper på hver af dem. Om foråret udvikler disse knopper sig til permanente frugtstængler og begynder at give frugt i det følgende år. Igen skal de trænes til siderne og klemmes ud ved spidserne i august for at tilskynde til dannelse af mange blomsterknopper. Pluk bær om efteråret, og skær om vinteren 30-70% af frugtstænglerne, over det forgreningspunkt, hvorfra nye frugtskud vil vokse. Hvert år om sommeren og vinteren bør du fjerne alle sideskud, der vokser fra bagagerummet, og tynde ud overdreven vækst. Beskæring hjælper med at kontrollere spredningen og reducerer vegetativ kraft, fremmer frugtvækst og udvikling, tillader tilstrækkelig luftbevægelse gennem planten og åbner indersiden af ​​en busk for at maksimere lysindtrængning, som alle er afgørende for et optimalt frugtsæt, dets smag og kvalitet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.