Udgivet i Skriv en kommentar

Hjemmelavet hjortetaksolie

DIY hjortetaksolie/bone sauce

Hjortetaksolie er lavet af hjortetakker (gevir), horn, knogler, brusk og hår. Det laves ved at opvarme materialet ved indirekte varme. Dette bliver til tyktflydende, ildelugtende væske, som smøres på træer med en pensel for at holde uvelkommen dyr væk. Det tager appetitten fra enhver, der havde tænkt sig at skulle spise lidt sød bark fra frugttræerne om vinteren eller om foråret eller de små delikate blomster og bladknopper, som springer ud.

Det kan virke lidt omstændigt at lave olien selv, da der skal bruges flere materialer og lidt arbejde. Til gengæld koster det kun 1/10 af prisen og holder meget længere tid end det, man køber på dåse, hvor lugten ofte forsvinder efter blot 3 uger eller efter et regnskyl. Det hjemmelavede holder flere år uden yderligere påsmøring, da det udgør et beskyttende lag.

Det skal du bruge:

 • To metalbeholdere, evt. et par gamle gasflasker, som har fået lov til at stå åbne et godt stykke tid, så tanken ikke eksploderer, når toppen skæres over med en vinkelsliber. Vær meget opmærksom eller brug andre stærke og kraftige beholdere.
 • En rist
 • Knogler, brusk og dyrehår – dem kan du evt. få ved en jæger, hos slagteren eller lav en aftale med den lokale kvæg- eller svinebonde.
 • Ca. 2-2½ trillebør med kløvet tørt brænde.
 • 1 halv kop vand
 • 1 dunk til opbevaring af olien

Fremgangsmåde:

 1. Man graver et hul til den ene beholder, så den er lige under jordniveau.
 2. Herpå lægges risten med knoglerne.
 3. Der hældes en halv kop vand i bunden af beholderen for at give damp og for at undgå, at væsken bliver for tyk og brænder sig fast.
 4. Derefter sætter du den anden beholder henover det hele, så du får et lukket rum.
 5. Fyld nu sand hele vejen rundt for at forsegle. Man kan også vælge at tætne med ler det meste af vejen rundt (OBS ikke hele vejen rundt, da det er vigtigt, at der ikke skabes undertryk, som kan være farligt, hvis man står i nærheden).
 6. Tænd et lille bål for at lave gløder, herefter skal du starte det rigtige bål omkring beholderen. Det gælder ikke om, at det skal brænde hurtigt, men ulme i lang tid og samtidig sikre, at det når en rimelig høj temperatur.
 7. Når bålet er brændt ud, og beholderne er kølet af, kan du kigge til det igen. I bunden af den nedgravede beholder ligger nu væsken, der skal sies og hældes i en lukket beholder.
 8. Det bliver ikke for gammelt, og 3 kg knogler giver snildt 1,5L hjortetakolie. Som sidegevinst ender man også med en god portion kul. Kul er virkelig godt at bruge i haven, da det har mange små kratere, hvor mikroorganismer kan etablere og reetablere sig. Kul har lang levetid og er derfor en god måde at sikre langtidsvirkning og habitat for mikroliv.

  Vi har selv oplevet, at planter som Majbær og minikiwi ikke bliver spist af hjorte og gnavere.