HØST OG BEVARING
Høst grøntsager og frugt
Tomater, squash, bønner, agurker, løg og kartofler er typisk klar nu. Frugt som brombær og ribs skal ribbes, før fuglene gør det for dig. Gå en daglig runde i køkkenhaven – det stimulerer ny frugt og holder dig opdateret på modenheden.
Tør eller frys urter
Urter som persille, mynte, timian og oregano kan tørres eller fryses. Klip om formiddagen, når olierne er mest koncentrerede, og hæng dem til tørre et lunt og luftigt sted uden direkte sol.
Tjek æble- og pæretræer
Fjern nedfaldsfrugt og frugter med råd for at mindske risikoen for sygdom. Hvis grene bøjer under vægten, kan du støtte dem eller tynde let ud i frugterne.
PRYDHAVEN
Dødhoved blomster
Klip afblomstrede hoveder af fx dahlia, roser og storkenæb. Det forlænger blomstringen, da planten forsøger at sætte nye blomster frem for frø.
Plant stauder
Sensommerplantning af stauder giver god etablering før vinter. De får tid til at danne rødder i den stadig lune jord og klarer derfor foråret bedre.
Del stauder
Stauder, som er blevet for store eller tætte (fx hosta, dagliljer, akeleje), kan deles nu. Brug en greb og del forsigtigt i mindre klumper med sunde rødder.
KØKKENHAVEN OG SÅNING
Så efterafgrøder som grøngødning
Planter som boghvede, honningurt, kløver og lupin forbedrer jordens struktur og næringsstofindhold, når de nedmuldes senere. De dækker også jorden og mindsker ukrudt.
Så vinterafgrøder
Du kan stadig så spinat, feldsalat, vinterportulak og rucola, som tåler kulde og kan høstes langt ind i efteråret eller det tidlige forår, hvis de får læ og måske fiberdug.
Sidste chance for salat og radiser
De vokser hurtigt i sensommersolen – så en sidste omgang nu giver frisk grønt i september.
PLEJE OG FORBEREDELSE
Vand og gød
Fortsæt med at vande især krukker, drivhusplanter og nyplantede stauder og træer. Giv en sidste omgang gødning til f.eks. roser, men stop opfodringen sidst i august, så planterne kan begynde at gå i hvile.
Bekæmp ukrudt
Flerårigt ukrudt som skvalderkål og mælkebøtter er nemmest at bekæmpe, når det er i aktiv vækst. Grav det op med rod, eller kvæl det med dækkemateriale.
Beskær hækken
Hvis du ikke har klippet hækken endnu, er det sidste udkald. En let formklipning holder den tæt og pæn til vinter.
UDDYBET GUIDE: BESKÆRING I AUGUST
August er velegnet til sommerbeskæring, hvor man arbejder med plantens vækst frem for mod den. Fokus er på at skabe balance, fremme luft og lys, og klargøre planterne til vinter.
FrugttræerÆble- og pæretræer: Fjern lodrette, kraftige skud (vandris), der stjæler lys og energi. Udtynding giver bedre frugtudvikling og luftcirkulation. Undgå hård beskæring – det hører vinteren til.
Blommetræer og kirsebær: Disse beskæres bedst i sensommeren, når saftstrømmen er lavere. Fjern døde, krydsende eller alt for tætte grene. August-beskæring minimerer risiko for sygdom som gummiflow.
Bærbuske
Ribs, solbær og stikkelsbær: Efter høst kan gamle frugtbærende grene klippes væk ved basis. Det stimulerer nye skud, som bærer frugt næste år.
Hindbær: Sommerhindbær beskæres helt ned efter høst – de grene, der har båret, skal fjernes. Nye skud (fra i år) beholdes.
Prydtræer og -buske
Løvfældende buske som spiræa, potentil og syren tåler en let udtynding i august, men større indgreb bør vente til de er i hvile.
Surbundsplanter som rhododendron bør kun have fjernet visne blomster og døde grene.
Lavendler: Klip de visne blomsterstængler af og form let, men undgå at klippe ned i gammelt træ – det skyder ikke igen.
Hække og stedsegrønne
Formklipning af liguster, bøg, tjørn og laurbærkirsebær kan foretages for sidste gang. Det holder hækken tæt.
Stedsegrønne som thuja og taks kan klippes i slutningen af august. Undgå beskæring senere end september – nye skud når ellers ikke at hærde.
BIODIVERSITET OG DYRELIV
Lad nogle blomster gå i frø
Det giver naturlig selvsåning næste år og gavner fugle og insekter.
Lav et insekthotel
Du kan bruge bambusrør, træstykker med huller og kogler – sæt det et solrigt og tørt sted.
Sæt vand ud til dyrelivet
Vandskåle til fugle, pindsvin og insekter er vigtige i varme og tørre perioder. Sørg for, at der er adgang og at skålen renses jævnligt.
HAVEN & MENTAL VELVÆRE
Haven er ikke kun et arbejdsværelse – den er også et frirum. Brug nogle minutter dagligt på bare at være i haven: Lyt til lydene, rør ved planterne, læg mærke til forandringer. Det styrker dit nærvær og kan reducere stress markant. En kop te eller kaffe i sensommersolen blandt dine planter er i sig selv en lille pause, der virker langt ind i kroppen.
