Plant en gang for kontinuerligt mad

Flerårige spiselige planter og især flerårige grønsager, også kaldet spiselige stauder, er de seneste år begyndt at få mere omtale. Det er med god grund, når man tænker over, hvor lidt arbejde der skal til for at kunne nyde godt af sin hjemmedyrkede mad. Hvis man laver forarbejdet ordentligt og kender til vækstbetingelserne for de givne planter, kan man nyde godt af dem i mange år med et højt udbytte og et minimum af pasning. Der er ikke noget mere tilfredsstillende at vide, hvordan ens mad er dyrket – om det så er næringsværdien, renligheden, sikkerheden, tradition eller en helt anden grund, der har skabt interessen for at dyrke planter til hjemmet.

Der er ikke mange havemennesker, der kan undvære sin køkkenhave. Men der kan være flere grunde til, at mange ikke får vedligeholdt sin have, som f.eks. sygdom, energi, uoverskuelighed, tid, prioriteringer eller alderdom. Uanset hvad det end skyldes, så er sund og frisk mad essentielt for, at et menneske kan have det godt.

I har måske bemærket, at et prydbed, der ikke har fået lige så meget omsorg som køkkenhaven, alligevel står flottest. Det er fordi, at bedet er mere robust, idet planterne har etableret sig i rodnettet. Dermed har de lettere ved at skaffe den vand og næring, som planten har brug for. Rodnettet holder jorden på plads ved regnskyl, og dermed bevares flere mikroorganismer i jorden. Lupin er især kendt for at være en god plante mod erosion, af planter kunne det være lungeurt eller kulsukker. Jorden står ikke bar om vinteren, flerårige planter smider deres bladmasse på nær nogle stedsegrønne. Det er med til at give en dyne af organisk materiale, som man kalder føerne (organiske materialer, der stadig kan identificeres med, hvad det oprindeligt var: blad, nål, gren, kogle, nød osv.).

Førne er et naturligt element, som vi skal imitere mere, når vi dyrker planter. Det er naturens egen måde at holde på vandet og give næringsstoffer til sig selv, for når bladet først har ramt jorden, går der ikke længe, før der kommer besøg af orme, bænkebidder og tusindben. Disse kan gå ind og nedbryde lignin og gøre det tilgængeligt for mikroorganismer, som til sidst frigør det som næring for planten igen. Denne cyklus fortsætter indtil, at planten dør. I et godt system har planten selvsået sig selv i mellemtiden.

For at se vores udvalg af Flerårige stauder 

Rodnettet har stor betydning for planten, og flerårige planter bevarer hele eller dele af rodnettet over vinteren. Når temperaturen og dagens længde bliver længere, har planten allerede masser af energi lagret i jorden og er dermed hurtige til at skyde solfangere ud. Det betyder, at man ofte kan høste hurtigere og over en længere periode, og med mindre lugning, fordi der hurtigt bliver skygget for solen omkring planten. Ulempen ved flerårige planter er, at der ofte går lidt tid, før man får et stort nok udbytte til, at man kan være selvforsynende. Planten skal have lov til at etablere sig, før den er parat til at give et udbytte.

en af vores favoritter er flerårige blomkål ‘nine star’.
Virkelig nem staude at have med at gøre, trives på en næringsrig jordbund med veldrænet jord. Den danner blomkålshoveder i det tidlige forår, hvor der ikke er meget andet at finde i sin have og så undgår man at kållarver ødelægger hovederne, da sommerfuglen ikke er begyndt at vise sig endnu. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

6 tanker om “Plant en gang for kontinuerligt mad

 1. Hej
  Kan virkeligt godt lide at bruge persille til rigtig mange ting, men har et problem med dyrkningen, da gulerodsfluen lægger æg omkring planten og når larverne udklækkes gnaver de i rødderne på persillen og persillen får derefter gule blade og dør hen.
  Har du en løsning på mit problem?

  1. Hej Ole
   gulerodsfluen kan være noget så irreterende, der er en række planter som kan være med til at holder fluen bort. Prøv at plante tergetes, dill, løg (purløg, alm løg, hvidløg, ramsløg og skovløg) sammen med persille, husk sædskifte. derudover kan kaffegrums også have en positiv virkning, jeg håber det lykkes for dig.
   Bedste hilsner Magnus

 2. I øvrigt kan man også hegne sine gulerødder ind. Gulerodfluen flyver tæt på jorden, så med 70.100 cm fluenet omkring vil kun meget få gå i gulerødderne. ligesom dyrkning i strid blæst også hjælper.

  1. Tak for din tilføjelse Gitte, det kan være andre for glæde af dit tip 🙂

 3. Hej. På Nordby købte jeg en Skærmsølvblad hos jer. Nu kan jeg se, at der står her på hjemmesiden, at man skal have to. Hvad er grunden til det? Og hvor vigtigt er det?

  1. Hej Marie Elisabet, ja det er vigtigt for at få frugtsætning, grunden er at fremmedbestøvning øger chancen for frugt, skærmsølvblad har både han og hun organer i blomsten men det er ikke nok i dette tilfælde, det samme er gældende for blåbær.
   Bedste hilsner Magnus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

er ved at blive tilføjet til kurven

Produktkategorier

Søg
Close this search box.

Danmarks mest bæredygtige planteskole